6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Yaşlılarda intihar oranı yükseliyor

Yaşlılarda intihar oranı yükseliyor

18.09.2015 | 11:23

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Psikologu Esra Serdaroğlu intihar vakalarının son yıllarda artış gösterdiğini belirterek, en fazla intihar vakalarının 15-35 yaş aralığı ile 75 yaş üstünde görüldüğünü söyledi. 15-35 yaş aralığındaki her 3 ölümden birinin intihar olduğunu kaydeden Serdaroğlu 75 yaş üstündeki her 10 ölümden birinin de yine intihar olduğunu, 75 yaş üstündeki intihar vakalarının 2013 yılından bu yana arttığını söyledi.

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçedeki aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına verilen 'Otizm ve intiharı önleme' eğitimleri tamamlandı. Merkezin psikologu Esra Serdaroğlu ve Ebe Nurcan Hızal tarafından verilen eğitimlerde 53 aile hekimi ve 53 aile sağlığı çalışanı 6 gün boyunca süren eğitimlerde hem otizm hem de intiharı önleme konusunda bilgilendirildiler.
Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Psikologu Esra Serdaroğlu, "10 Eylül intiharın önlenmesi ile ilgili bir gün olarak belirlenmiş. Bununla ilgili Yunusemre bölgesindeki aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına eğitim vermekteyiz. Ayrıca nisan ayında halka vermiş olduğumuz otizm farkındalık eğitimlerini yine sağlık çalışanı arkadaşlarımıza vermekteyiz. Bu şekilde bu ay boyunca iki farklı eğitimimiz yapılmakta." dedi.
Otizmin, yaygınlığı giderek artan bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, "Türkiye'de her 88 çocuktan birinde görülmekte. Yaygın gelişimsel bir bozukluk. Nöro gelişimsel bir bozukluk olarak geçiyor. Sosyal alanda, dil alanında bazı bozuklukların görüldüğü bir rahatsızlık. İntiharın önlenmesi ile ilgili de 15-35 yaş arasında artışın görüldüğü bir dönem ve 75 yaş üstünde çok görülen bir durum. Bunun önlenmesiyle ilgili özellikle ruh sağlığı hizmetlerinin gelişmediği bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde aile hekimlerine ilk başvuru noktası olduğu için bu sebeple birinci basamak sağlık çalışanlarına yönelik çalışma yapılması çok önemli. Bundan dolayı bu gibi eğitimlerin verilmesini Sağlık Bakanlığı bizden istemiş durumda." dedi.
75 YAŞ ÜSTÜ İNTİHAR VAKALARI ARTTI
2013 yılından bu yana 75 yaş ve üstündeki insanların intihar ederek hayatlarına son vermelerinin arttığına dikkat çeken Serdaroğlu, "75 yaş üstünde kronik rahatsızlık çok olduğu için ve yalnızlık durumu çok olduğu için 'Çocuklarıma yük olmayayım' diye belki düşünüyor olabilirler. Fiziksel acılara tahammül etme sıkıntısı olabilir, eşini kaybetme yine stres yaratan önemli etkenler arasında. 15-35 yaş arasında ise ergenlikten çıkma dönemi var. Burada belki kimlik bunalımı olabilir, iş bulma dönemi olduğu için, yeni bir hayata atılma evresi olduğu için bu dönemde bir bunalım olabilir. Bireysel farklılıklar da var tabi. Değişik birçok etmenler intihara sürükleyen sebepler arasında yer alabilmektedir. Özellikle Türkiye genelinde 2013 yılında 75 yaş üstü intihar vakalarının sayısında çok fazla bir artış var. Her 10 ölümden biri intihardan dolayıdır. Özellikle 15-35 yaş aralığında intihar ilk 3 ölüm nedeni arasında belirlenmiştir." diye konuştu.
İNTİHARLA ÖLÜMLERDE ERKEKLERİN YÜZDESİ DAHA FAZLA
İntihar girişimlerinde kadınların yüzdesinin intiharla ölümlerde ise erkeklerin yüzdesinin daha fazla olduğunu anlatan Serdaroğlu şunları söyledi:
"Kadınların intihar girişimi daha yüksek bulunurken erkeklerin de hayatlarını intiharla sonlandırma yüzdesi daha yüksek olarak bulunmuş. Bu yüzden erkeklerin intihar oranı kadınlara göre daha yüksek. Kadınların intihar girişimi erkeklerden daha yüksek ancak erkeklerin intiharla hayatlarına son verme girişimi daha yüksek."
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA