Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Yandı, bitti, kül oldu

Ülke gündeminin birinci sırasında yine asker var. İddialar, benzerlerinden farklı değil: "Darbe Planı!"
Genelkurmay, yazılı ve sözlü olarak açıklama yaptı. 1. Ordu'nun tatbikat amaçlı planını anlattı ama "arka plan" flu kaldı. Resmi bilgilendirmeye ilaveten, kamuoyunun vicdan terazisine emanet edilmek üzere şu cevapları paylaşmak mümkün:
- 1. Ordu'da icra edilen plan ve seminerin notları TSK envanterinde mi?
Yok.
- Orijinal metin Genelkurmay'da mı?
Hayır.
- Plan Semineri notları ne oldu?
Sonuç raporları, "Savaş Planı'nda şu değişiklik yapılmalı" tarzında öneriler içerir. Bunlar 4 yıl sonra imha edilir. Planlar, personel ve şartlar değiştiği için güncellenir.
- Dış tehdit planı, görev istismarı suretiyle darbe planına dönüştürülmüş olabilir mi?
TSK'nın resmi planında böyle bir şey olamaz. 1. Ordu'dan veya dışarıdan birileri yapmışsa bilemeyiz.
Konu sivil yargıya intikal etti. İnşallah açığa çıkar. Elimizde ipucu olsa müsamaha edilmez. Bu olayda olması gereken ile diğer iddialar arasına kalın bir çizgi çekilmeli.
- Plan Semineri'nde cami bombalama, uçak düşürme gibi senaryolar, gazeteci listesi, AK Parti vurgusu, belediye başkanlarının değiştirilmesi gibi unsurlar olur mu?
Olamaz. Mantıken olmaması gerekir.
- 1. Ordu, sivil alanla ilgili plan yapar mı?
1. Ordu'nun nerede olduğu, hangi ülkeye karşı hazırlık yaptığı belli. Yarın Meclis savaş kararı alsa o anda plan yapamazsınız. Bunları barış zamanında çalışmazsanız, savaş başladığında geçmiş olsun.
O planın taktik kısmında cephedeki manevra vardır. Bir de savaştığınız düşmanın sizin geri bölgenizdeki faaliyetleriyle ilgili Geri Bölge Emniyet Planı olur. Örneğin, rafineri patladı ne yapacaksınız? Düşmanın özel kuvvetleri hatları kesti nasıl önlem alacaksınız gibi.
- Seminerin kapsam dışına çıkıp çıkmadığı hususunda katılımcı general ve subayların bilgisine başvuruluyor mu?
Genelkurmay bir soruşturma yapmadı. Konu sivil yargıya intikal etti. Ancak askeri soruşturma da düşünülüyordur. Kaldı ki 129 general ve subayın katıldığı bir seminerde bir şey konuşulur da orada kalır mı?
- 1. Ordu'dan çalındığı söylenen plan nedir?
Çalınanlar harekât planı. TSK'nın bilgi güvenliği açısından sıkıntısı olduğu doğru. Çalınan belgeyle ilgili 1. Ordu'da soruşturma devam ediyor. Başka Ordular'da ve Karargâh'ta da soruşturulan, kuvvetli şüphe nedeniyle gözaltına alınanlar var.
- Ve son soru. EMASYA Protokolü değişecek mi?
Bu konuda talep bir toplumsal olay olduğunda 'Ben yetişemiyorum' diye valiliklerden geliyor. TSK mensupları, hafta sonu Kızılay'da işçiler yürüyecek diye çoluk-çocuğu ile ilgilenmek yerine hazır kıta nöbeti tutmaya meraklı değil!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA