Ada soğanı nedir?
Ada Soğanı, Güney Asya ve Balkanlar bölgesinin güney kısımlarında yetişen, genellikle 50-150 cm arası boyutlara ulaşabilen Zambakgiller familyasından bir bitki çeşididir. Ada Çayı bitkisinin uzun ve sivri gibi gözüken yaprakları mevcuttur. Yeşil ve beyaz damarlı çiçeklere sahiptir. Bitkinin soğan yaprakların en alt kısmında bulunur ve zehirlidir.
Ada çayı bitkisinin içerisinde organik asitlerin büyük çoğunluğu, saponin, tanen, müsilaj ve çok sayıda glikozit maddesi bulunur. Bulunan bu maddelerin bazıları insan vücuduna yararlı olabilir ama diğer maddeler ise çok zararlıdır.
Ada soğanı bitkisinin soğan kısımları Sonbahar mevsiminde toplanır. Soğanların orta kısımları ince ince dilimlenir ve nemden uzak bir mekan da kurutulur. Kurutulmuş soğanlar iyice dövülerek toz haline getirilir ve genellikle bal, sirke, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır.
Faydaları