Kahve bizim için soğuk havalarda içimizi ısıtacak bir içecekten çok öte... Uzun bir geçmişe sahip kahve kültürümüz var. Sultan Süleyman döneminden beri gelen bu kültür bizim için o kadar önemli ki günün en önemli öğününe adını vermişiz. Bu kültürün yeni ve önemli temsilcileri var. Zamanın getirdiği gelişimlerle kahvede kendini geliştirdi ve "3. nesil" olarak isim aldı. Ankara'nın birçok yerinde 3. Nesil kahveci görmek mümkün. Eskilerinden epey farklı olan üçüncü nesilden üç kahveciyi sizler için denedik ve hikâyelerini dinledik. Ankara'nın Tunalı Albay Kunanbay Caddesi'nde ufak sevimli bir yer. Bizlere üçüncü nesil kahvecisinden ziyade kahve ile kahvaltı kültürünü aşılıyorlar. İşletmeci Şenay Zehra Altan, kahve ile kahvaltı konseptine tercih ettiklerini anlattı. Altan, "Kahve ne kadar nitelikli ise diğer ürünlerde öyle olmalı. Biz bu felsefe ile yola koyulduk. Kullandığımız kahveler nasıl bölge bölge ise kahvaltılıklarımızda aynı şekilde bölge bölge ve doğal. Burada endüstriyel bir mutfağımız yok ev mutfağımız var. Kendi buzdolabıma sokmayacağım şeyi burada müşteriye servis etmem" dedi.
TARLADAN BARDAĞA...
Bahçelievler Kazakistan Caddesi'nde 3. nesil bir kahve salonu işleten Musab Eroğlu, "Yaptığımız işi severek ve doğru yapmak, bardağa gelene kadar olan süreci en detayıyla takip edip müşteriye en nitelikli kahveyi sunmak. Tarladan bardağa, bizim düşüncemiz bu" dedi. Eroğlu bölgedeki kahvecilere doğru kahveyi tedarik etmekle işe başladıklarını anlattı. Eroğlu, "Kahveleri tanıtıyorduk, millet gide gele bir müdavim kitlesi oluşturdu. Bir bakmışız kahve dükkânı olmuşuz ve sığmıyoruz. Hemen büyük bir yer bulduk, elimizde ne varsa dükkâna yatırdık. Barda kullandığımız makineler alanının en iyisi" diye konuştu.
KAHVENİN DE TARZI VAR
Başkentte tanınmış bir 3. nesil kahvecinin şefi Onur Reyhan da kahvenin tarzları hakkında bilgi verdi. Reyhan, "Farkımız tarzımız derler ya bizim için durum tam olarak bu. Her kahvecinin bir kahve tarzı vardır. Bizim kahvelerimizin tarzı ayırt edilebilecek şekilde belli" dedi. Bir Ar-Ge ekibimiz var ve biz bu ekiple kendi tarzımızı oluşturduk. Her kahve çekirdeğin kendi has tarzı vardır ve bu kahvecinin tarzını belirler. Bizim tarzımız orta sertten serte doğru ve Avusturalya usulü kavurma metodunu kullanıyoruz. Hatta Bu tarz bizim çalışma disiplinimizi oluşturuyor. Nitelikli 'barista' yetiştirme önceliğimiz var. Baristalar yeni başladıklarında önce bizlere kahve yaparlar, ne zaman biz onlara barista dersek o zaman müşteriye kahve çıkarabilirler. Sonuçta atom parçalamıyoruz kahve yapıyoruz" dedi.