Bebeklerde diş çıkarmaya iyi gelen şeyler...

Bebeklik döneminde, en fazla merak edilen şey ilk dişin ne zaman çıkacağıdır. Her ne kadar merak edilse de bebekte gösterdiği bazı alışık olunmadık durumlarla geçirilmesi zor bir dönemdir. Sürekli ağlama ya da ağrı gibi sorunlarla kendini ele veren diş çıkarma döneminde bebeğinizi rahatlatacak önerileri sizler için sunduk.

Giriş Tarihi: 6.5.2020 15:04
Bebeklerde diş çıkarmaya iyi gelen şeyler...

Bebeğiniz her zamankinden daha fazla huysuzluk çıkarıyor ve sürekli ağlıyorsa, dile getiremediği bir sıkıntısı var demektir. Bu durum nedensiz bir şeymiş gibi görünse de başta kolik sancısı, acıkma, diş çıkarma ve birtakım sağlık problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Hem anne ve babalar hemde bebekler için oldukça sıkıntılı bir dönemin başı olan diş çıkarma süreci salya, yüksek ateş ve yemek yiyememe gibi belirtilerle kendini gösterir. Dişlerin ağızda yeni yeni çıkmaya başlamasıyla görülebilecek olan bu belirtilere yönelik gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

DİŞİN İLK ÇIKTIĞI GÜN...

Dişin patladığı günden 4 gün önce başlayan ateşlenme dişin ilk çıktığı gün baya yükselebilir ve giderek üçüncü güne kadar azalır. Toplamda 20 tane süt dişin bulunduğu evre her bebekte aynı zamanda ve aynı belirtilerle ortaya çıkmaz. Bebeğin dişleri en erken 3 aylık ile 5-6 aydan sonra kendini gösterse de aslında anne karnındayken oluşmaya başlamıştır. Çene kemiğinin yarılmasıyla ağızda görülmeye başlanan dişler, 15-18. aylara kadar uzayabilir. Bebeklerde genelde ilk patlayan dişler alttaki ön dişlerdir, daha sonra üst ön dişler çıkarak 3 yaşına kadar 20 tane süt diş çıkmış olur. Bilinmelidir ki dişi erken dönemde çıkan bebeğin büyüme açısından gelişimi diğer bebeklere göre daha hızlı değildir. Sadece genetik farklılıktan dolayı erken ya da geç diş çıkmaya başlamıştır.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMAYA NE İYİ GELİR?

1. SOĞUK MENDİL ÇİĞNETİN

Islak ya da soğuk mendili buzdolabında 30 dakika beklettikten sonra çiğnemesi için bebeğinizin ağzına koyun. Dişine gelecek soğuk bez, ferahlama hissi verecek ve ağrı ile şişliği yok edecektir.

2. DİŞ ETİ KAŞIYICILARI KULLANIN

Bebekler için en işe yarar malzemelerden birisi de diş eti kaşıyıcılarıdır. Kaşıyıcıları buzdolabında bekletirseniz masaj etkisi daha da artacaktır. İçi sıvıyla dolu olan diş eti kaşıyıcılarını çiğneme gereksiniminden dolayı bebeğiniz delebileceği için ağzına akıtabilir. Bu yüzden sıvı diş eti kaşıyıcılarını tercih etmeyiniz.

3. PARMAK GIDA VERİN

Bebeğinizin parmağıyla kavrayabileceği faydalı sebze ve meyveleri ek gıda dönemine başladığınızda verebilirsiniz.

4. DİŞ ETİ JEL VE PUDRALARI KULLANIN

Bebek ürünleri arasında yer alarak satılan diş jellerinin pek çoğu, problemli bölgede sakinlik hissi oluşturacak lokal anestezikler ve bölgede mikrop ürememesini engelleyen temizleyicileri barındırır. Bu yöntemleri denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebeklerde diş çıkarmaya iyi gelen şeyler...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA