Bebek ultrasonlarının önemi...

"Bebeklerde radyasyon içermeyen ultrason (ses) uygulamaları ile birçok hastalığın hızlı ve güvenilir bir şekilde erken teşhisi sağlanabilir. Ultrasonda yüksek frekanslı ses dalgalarının yansıması ile görüntü elde edilir, tespit edilebilmiş herhangi bir yan etkisi olmayan oldukça güvenilir bir işlemdir." diyen Radyoloji Uzmanı Dr Rengin Türkgüler, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 10.6.2020 12:37 Son Güncelleme: 10.6.2020 17:22
Bebek ultrasonlarının önemi...

SAĞLIKLI FETÜS GELİŞİMİ VE GEBELİK SÜRECİ İÇİN: DETAYLI GEBE ULTRASONU

Detaylı gebe ultrasonu, gebeliğin 11. ve 13. haftalarda bebeğin organ gelişiminin belirli boyutlara ulaştığı, amniyotik sıvın miktarının arttığı için görünürlüğün en yüksek olduğu dönemde yapılır. Detaylı gebe ultrasonu ile fetüsün (bebeğin) gelişimi, plesanta (bebeğin eşi), bebek kordonu, serviks (doğum kanalı) açıklığı ve annenin vücudundaki değişiklikler ses dalgalarıyla ayrıntılı bir şekilde incelenir. Fetüsün gelişimi ve annenin sağlığı hakkında ayrıntılı kontrol sağlanır. Ayrıntılı gebe ultrasonu 18. ile 22. haftaları arasında tekrar uygulanır. Ayrıntılı gebe ultrasonu yapılırken anne ya da bebek asla zarar görmez.

BEBEĞİN GERÇEĞE EN YAKIN GÖRÜNÜMÜ İÇİN: 4 BOYUTLU ULTRASON

4 boyutlu ultrason anne ve babanın bebeğin gerçeğe en yakın görüntülerini görmesini sağlayamaya yönelik olarak yapılır. Anne ve baba adayı hatta tüm aile bireyleri için gebeliğin en heyecanlı süreçlerinden biri de bebeklerinin görünümüdür. İşte bu merakın giderilmesini sağlayan tek yöntem 4 boyutlu ultrasondur. 4D ultrason 11. -13. haftalar ve 18. - 22. haftalarda detaylı ultrasona ek olarak tamamlayıcı bir tetkik olarak uygulanır. 4 boyutlu ultrason özellikle yarık damak dudak gibi defektlerin görülmesine de yardımcı olur. Diğer ultrason tetkiklerinde de olduğu gibi 4 boyutlu ultrasonda da anne ya da bebek ultrason dolayısıyla herhangi bir zarar görmezler.

BEBEĞİ BEYİN GELİŞİMİ SAĞLIĞININ İNCELENMESİ İÇİN: TRANSFONTANEL ULTRASON

Transfontanel ultrason, yenidoğan dönemindeki bir bebeğin beyin yapılarının incelenmesi için çocuk doktorunun kararı ile uygulanır. Özellikle erken doğumlarda bebeğin beyin gelişimi sağlığının ya da beyin kanaması gibi olası travmatik durumların kontrolü sağlanır. Yenidoğanlarda bıngıldakta açıklık bulunması ve kemik olmaması sayesinde transfontanel ultrason ile beyin gelişiminde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı tetkik edilebilir. Yüksek ses frekansları ile görüntüleme sağlandığı ve radyasyonsuz bir yöntem olduğu için bebek için zararsız ve oldukça güvenilir bir uygulamadır.

KALÇA ÇIKIĞI TESPİTİ İÇİN: KALÇA ULTRASONU

Bebeklerde ileri yaşlarda ciddi sakatlıklara ve yürüme bozukluğuna neden olan doğuştan kalça çıkığının (GKD), erken teşhisi ve tedavisi için 2. ile 6. aylar arasında uzman radyologla tarafından uygulanması gereken bir ultrason tekniğidir. Ağrısız ve güvenilir bir işlem olan kalça ultrasonun 6. aydan önce yapılması gerekir, aksi takdirde 6. aydan sonra radyasyon içeren röntgen uygulaması yapılması gerekir.

ALT VE ÜST KARIN BÖLGESİNDEKİ ORGANLARIN İNCELENMESİ İÇİN: TÜM BATIN ULTRASONU

Tüm batın ultrasonu, karnın üst ve alt yarısındaki karaciğer, dalak, pankreas, barsak, böbrek üstü, mesane, rahim gibi organların incelenmesine verilen isimlendirmedir. Barsak genişlemesi, barsak hareketleri, barsak düğümlenmesi, mezenterik lenf nodları değerlendirilebilir. Organ gelişimlerindeki ve işleyişlerindeki sorunların erken teşhisini ve tedavisini sağlar.

BÖBREK VE BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİNİN İNCELENMESİ İÇİN: BÖBREK ULTRASONU

Böbrek (renal) ultrasonu ile böbrek, böbrek üstü bezleri, mesane ve böbrek ile mesane arasındaki kanallar incelenir. Üroloji uzmanı tarafından istenen bu ultraon radyoloji uzmanı doktorlar tarafından uygulanır. Uygulaması çocuklar açısından kolay, ağrısız ve oldukça güvenli bir işlemdir. Böbrek ve mesane bölgesindeki sorunların erken teşhisini ve tedavisini sağlar.

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebek ultrasonlarının önemi...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA