Çocuklarınızın karnesini sosyal medyada paylaşmayın!

Bir eğitim yılının daha sonuna gelirken karne heyecanı herkesi sardı. Ancak bu heyecan için Pedagog Sevil Yavuz uyarıyor: “Sosyal Medyada çocuğunuzun karnesini paylaşmayın!”

Giriş Tarihi: 19.3.2019 15:49 Son Güncelleme: 19.3.2019 15:59
Çocuklarınızın karnesini sosyal medyada paylaşmayın!

ÇOCUĞUN ÖZEL HAYATINA SAYGI DUYUN!

Son dönemde sosyal medya hayatımızın her alanında etkisini gösteriyor. Son birkaç yıldır moda haline gelen çocuğun karnesini ve başarı belgesini sosyal medya hesaplarında yayınlamak etik bir davranış değil. Bu konunun iki boyutu var. Birincisi çocuğun özel hayat gizliliği hakkı ve çocuğun hayatının sınırlarına ihlal edilmiş oluyor. Çocuk kendi ile ilgili bir şeyi paylaşmak isterse sosyal medyada kamuoyuna açıklamak yerine yakınlarına kendi açıklar.

KİŞİSEL BİLGİLER ART NİYETLİ KULLANILABİLİR!

Ayrıca MEB yetkilileri bu belgeler üzerinde çocukların kimlik bilgileri ile bununla bağlantılı kişisel bilgilerinin bulunduğunu dile, art niyetli kişilerin bunları, öğrenci ve velilere zarar verecek şekilde kullanabilecekleri konusunda uyarıyor. Bildiğiniz gibi birçok tehlikeye karşı hem çocuğumuzu hem de kendimizi korumalıyız. Sosyal medya yer bildirimi ile ev adresine vermeseniz bile hangi dakika neredeseniz herkese söylemiş oluyorsunuz. Artık gerisini siz düşünün….Anlık yer bildirimlerinden ve kişisel bilgileri paylaşmaktan çekinin.

DİĞER ANNE BABALARI OLUMSUZ ETKİLEMEYİN!

Diğer önemli konu ise sosyal medyada başarılı karneleri paylaşarak diğer anne babalara hava atma çabası. Anne babanın niyeti gösteriş yapmak olsun ya da olmasın çocuğunun karne notu düşük olan bir anne, başarılı bir karne resmi görünce üzülecek ve kendi çocuğunu sizin çocuğunuzla kıyaslayarak baskı yapacaktır.

Bu konuda birazcık empati kurduğunuzda ne kadar zor olduğunu anlayacaksınız. Çünkü bazı çocukları akademik yeteneği azdır ama geleceğin Beethoven olacaktır. Fakat çocuğun tüm başarısı ve yeteneği karne notuymuş gibi algılandığından anne babalarda bu not karşısında diğer anne babalara karşı kendini mahcup hisseder.

Ayrıca karne notunu etkileyen birçok etken var. Örneğin evde aile içi şiddet vardır ve anne bu durumu çözemiyor, bu hayatı hem kendi de, hem de çocuğu yaşadığı için çocuk derslerine konsantre olamıyordur. Bu nedenle nasıl ki sosyal medya da yediğini, içtiğini paylaşma diyorsak, çocuğumuzun başarısı ile de başka anne babalara hava atmak doğru bir yaklaşım olmaz.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklarınızın karnesini sosyal medyada paylaşmayın!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA