Çocukların göz sağlığını bozan 5 yaz tehlikesi!

Yaz mevsiminde bahçede, parkta, kumsalda arkadaşlarıyla oynamak… Deniz ve havuzda yüzmek… Hiç kuşkusuz çocukların sıcak havalarda en çok sevdikleri aktiviteler bunlar. Ancak açık havada daha fazla zaman geçirmeleri, önlem almadığımız takdirde bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, yaz aylarında çocukların göz sağlığı için alınması gereken en önemli korunma yönteminin, güneşin yeryüzüne dik olarak ulaştığı 10: 00-16:00 saatleri arasında gözlerini güneş ışınlarından olabildiğince uzak tutmak olduğuna dikkat çekiyor

Giriş Tarihi: 30.7.2020 08:59
Çocukların göz sağlığını bozan 5 yaz tehlikesi!

GÜNEŞ IŞINLARI

Yaz aylarında artan ultraviyole ışınları gözlere doğrudan zarar verebiliyor. Prof. Dr. Özgül Altıntaş, zararlı ışınların en sık, gözün beyazı üzerinde pinguequla denilen kalıcı kabarık bir tabaka oluşturduğunu belirterek, "Dışarıdan da görülen bu tabaka batma, yanma ve kızarıklık gibi şikâyetlere yol açıyor" diyor. Prof. Dr. Özgül Altıntaş uzun süre ultraviyole ışığına maruz kalmanın çocuklarda ileride erken yaşta katarakt ve retina hastalıklarıyla sonuçlanabileceğine da dikkat çekiyor.

NE YAPMALI?

Güneşin yeryüzüne dik olarak ulaştığı 10:00 ile 16:00 saatleri arasında ultraviyole ışınlarından olabildiğince uzak tutun.

İlk bebeklik döneminde ağaç gölgelerinde geniş siperlikli şapka kullanımı ve pusetlerin tentesinin sağladığı koruma yeterli oluyor.

2 yaşından itibaren UV koruması yüzde 100 ve solar sınıfı 2-3 düzeyinde olan gözlükler kullanmaya başlayabilir. Gözlüğün çerçevesi esnek, camı kolay kırılmayan polikarbonat materyalden ve çatlamayan özellikte olan camlardan olmalı. Büyümekte olan çocuğun yüz şekline de uygun ve hafif olmalı, burnuna baskı yapmamalı, sapı uzun olup kulağını da rahatsız etmemeli.

Kolay kırılmayan materyalden olsa da, bu gözlük camının kesinlikle kırılmayacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla diğer çocuklarla hareketi bol olan oyunlar oynadığı zamanlarda gözlüğünü çıkartmanız daha doğru olacaktır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocukların göz sağlığını bozan 5 yaz tehlikesi!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA