Testler ve kontroller

Hamilelik döneminde yapılan testler, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli. Bu testleri sizlere hatırlatmak istedik.

Giriş Tarihi: 25.8.2017 15:30 Son Güncelleme: 5.1.2018 15:56
Testler ve kontroller
bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almanız en büyük hayaliniz. Ve elbett e sizin de sağlıklı olmanız gerekiyor. Bunun için öncelikli dikkat etmeniz gereken şey, hamilelik boyunca yapılması gerekli rutin testleri ihmal etmemeniz ve doktorunuzla da paylaşmanız. Konuyla ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Yılmaz Torun'dan bilgi aldık.

Hamilelik testlerinin önemi

Hamilelik, bebeğin anne karnında kalp atışlarının ilk görüldüğü andan, son haftalara kadar büyük bir titizlikle takibi yapılması gereken bir dönemdir. Düşük ve yüksek riskli olmak üzere ikiye ayrılan hamilelik sürecinde, özellikle 11. ve 35. haftalar arasındaki dönemde bazı testlere ihtiyaç duyulur. İlk kez hamile olan, düşük riski taşıyan, daha önce normal doğum yapmış ve sağlıklı çocuk sahibi olan, kendisinde ve ailesinde kronik hastalığı olmayan, hamileliği yüksek risk taşımasa dahi tüm hamilelerin, bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne sağlığı açısından test yaptırmaları önem taşır.

Yapılması gereken testler

Tam kan sayımı (Hemogram):
Hamileliğin başlangıcında olası kansızlık (anemi) durumunun tespiti için yapılır. Eğer kan değerleri çok düşük ise, antianemik ilaç kullanımına erken başlanır.

Anne ile baba kan uyumu: Kan uyuşmazlığı olup olmadığının tespiti için, anne ile babanın kan grubuna bakılır. Eğer anne Rh (-) baba Rh (+) kan grubuna sahip ise kan uyuşmazlığı var demektir ve İndirekt Coombs adı verilen test ile annede bu duruma karşı önceden antikor gelişip gelişmediğine bakılır.

Tam kan tahlili: Karaciğer ve böbrek fonksiyon tetkikleri yapılır. İdrar tahlili ve idrar kültürü

TSH: Annenin tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla bakılır. Düşük veya yüksek çıkarsa, anne dahiliye uzmanına yönlendirilir.

Hepatit B ve ?Hepatit C: Eğer annede Hepatit taşıyıcılığı veya enfeksiyonu varsa, tedbir almak ve tedavi etmek için anti HCV ve HBSAG'a bakılır.

Toxoplazma IG G-IG M: Az pişmiş veya çiğ olarak et tüketilmesi, kedi dışkısı bulaşmış bir eşyanın ellenmesi gibi nedenlerle oluşan enfeksiyonun geçirilmesi, bebek üzerinde ciddi problemlere neden olur. Bu nedenle, bu enfeksiyonun daha önce geçirilip geçirilmediğine, aktif bir enfeksiyonun olup olmadığına bakılır.

Rubella IGG ve IGM: Hamilelikte geçirilen Kızamıkçık enfeksiyonu, bebekte anomalilere, düşüklere veya ölümlere neden olabileceğinden bu tetkiklerin mutlaka yapılması gerekir.

CMV IGG ve IGM: Basit bir soğuk algınlığı şeklinde geçirilen ve sık görülen bir enfeksiyon olmasına rağmen, hamilelikte sakıncalı olduğu için bakılmalıdır.

VDRL: Sifiliz için tarama testi yapılmalıdır.

11 - 14 haftalar arası

NT (ense kalınlığı) ve ikili test: Ense kalınlığı ölçümü, ikili test için gerekli bir USG bulgusudur. Aynı zamanda, doğumsal kalp hastalıklarında da uyarıcı olur.

İkili test: Trizomiler için risk belirleme testidir. Kesin tanı konulamaz, ancak riski yüksek olanlarda, aminiyosentez adı verilen anne karnından su alınması işlemi önerilir.

16 - 20 haftalar arası

Üçlü test: Trizomiler için risk belirleme testleridir. Aynı zamanda, nöral tüp defekti tanısı için önemlidir. Yapılma durumu ikili teste bağlıdır.

Dörtlü test: Trizomiler (Trizomi, alışılmış 2 kromozom yerine 3 kromozomun olduğu genetik durum için kullanılan bir terimdir.) için risk belirleme testlerinden biridir.

21 - 22 haftalar arası

2. düzey tarama ultrasonu: Daha çok riskli hamilelere yapılan bir test olmakla birlikte, imkan dahilinde tüm anne adaylarına yapılmalıdır.

24 - 28 haftalar arası

Gestasyonel DM taraması: Öncelikle, 50 gram şeker yükleme yapılır. Eğer yüksek gelirse, 100 gram şeker yükleme testiyle tanı konulur. İleri yaştaki annelerde, tip 2 DM riskinin artması ve bebek üzerinde etkileri nedeniyle diyabet taraması önemlidir.

35. haftadan sonra

Hastanın şikayetlerine göre idrar tahlili, idrar kültürü yapılabilir. Son haftalarda, NST adı verilen testle, bebeğin iyilik hali değerlendirilir. Amniyon sıvı miktarının belirlenmesi ve normal doğuma uygunluk açısından pelvik muayene yapılır.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Testler ve kontroller
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA