Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır? Çatlatma iğnesi nedir, nasıl ve ne için uygulanır?

Hamilelik planlayan anne adaylarının belki de en çok merak ettikleri konu yumurta çatlamasını nasıl anlayacaklarıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk, yumurta çatlamasıyla ilgili merak edilenleri anlattı. Adet döngüsü düzenli ise neler olabileceği, düzensiz ise hangi önlemlerin alınabileceği bilgisi verilirken aynı zamanda bunların tedavisine yönelik açıklamalar yapıldı.

Giriş Tarihi: 26.8.2020 16:21 Son Güncelleme: 26.8.2020 16:26
Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır? Çatlatma iğnesi nedir, nasıl ve ne için uygulanır?

Adet döngüsü düzenli olan, 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama günü 14 gündür. Fakat adet döngüsü düzensiz veya 28 günden farklı olan bir kadın için yumurtlama gününü sabit bir gün olarak belirlemek zordur. Bu nedenle yumurta çatlamasının olduğu günü tespit etmek için vücudumuzda oluşan bazı belirtileri belirtilere dikkat etmek gerekir.

Vajinal akıntıda değişiklik, yumurta çatlaması belirtisidir. Adet bittikten sonra yumurta olgunlaşmaya başladığında akıntı miktarı artmaya başlar ve yumurtlama günü geldiğinde ise kıvamı yumurta akı gibi şeffaf olur. Yumurta çatladıktan sonra akıntı tekrar opak hale gelir. Vajinal akıntıyı takip ederek yumurta çatladığı günü tahmin edebilirsiniz.

Yumurtanın çatladığının bir göstergesi de kasıklardaki ağrıdır. Kasık ağrısı yumurta çatlaması ile yumurtayı taşıyan folikül sıvısının karın iç zarında yaptığı irritasyona bağlı oluşur. Yumurta çatladığı gün görülür ve genelde bir gün devam eder.

Gebelikte şeker yüklemesi nasıl ve ne zaman yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılması uygundur?

Yumurta çatlamasına yakın artan östrojen hormonu nedeniyle cinsel istek de artar.

Yumurta çatladıktan sonra adet başlayana kadar vücut ısısı 0,5 C kadar yüksek seyreder. Vücut ısısını her gün sabah uyandığınızda ölçerek yumurtlamanın olduğu günü tespit etmek mümkün olur. Vücut ısısının yükselmesi, vücutta şişkinlik, memelerde hassasiyet, duygusal durum değişikliği yumurta çatladıktan sonra salgılanan progesteron hormonu ile ilişkilidir. Yani bu belirtilerin başlaması yumurtanın sağlıklı bir şekilde çatladığının göstergesidir.

Çatlatma iğnesi nedir?

Yumurta yeterli olgunluğa ulaştığında hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu çatlamaya sebep olur. Çocuk tedavisi uygulanan infertilite hastalarında yumurta çatlamasını dışarıdan enjeksiyon şeklinde uygulanan HCG hormonu ile gerçekleştirilir. Enjeksiyon şeklinde uyguladığımız HCG hormonu doğal hipofiz bezinden salgılanan LH hormonunu taklit ederek yumurtanın çatlamasını sağlayan bir ilaçtır. Çatlatma iğnesi Polikistik Over Sendromu gibi yumurtanın düzenli her ay çatlamadığı durumlarda, aşılama yönteminde veya tüp bebek tedavisi sırasında oluşan yumurtaların eş zamanlı çatlaması için uygulanır.

Kürtaj sonrası hamilelik ne zaman olmalı? Kürtaj sonrası hamilelikte risk var mı, nelere dikkat edilmeli?

ARKADAŞINA GÖNDER
Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır? Çatlatma iğnesi nedir, nasıl ve ne için uygulanır?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA