Yenidoğan bebeklerdeki gözyaşı tıkanıklığına dikkat!

Yenidoğan bebeklerde ortaya çıkabilen gözyaşı tıkanıklığının çoğunlukla kendiliğinden ve uygun yapılan gözyaşı kesesi masajı ile birkaç ayda açılabildiğini belirten Göz Hastalıkları uzmanı Op.Dr. Ayşe Dolar Bilge, " Bebeğe öncelikle bir yaşına kadar masaj uygulanması gerekiyor ve göz doktoru tarafından gösterilen masajın günde 3-4 kez tekrarlanarak bebeğe bir yaşına kadar uygulanmalı" dedi.

Giriş Tarihi: 3.7.2020 06:33 Son Güncelleme: 3.7.2020 06:33
Yenidoğan bebeklerdeki gözyaşı tıkanıklığına dikkat!

Uzmanlar yenidoğan bebeklerde doğumsal tıkanıklığa bağlı olarak birkaç hafta içinde ortaya çıkan gözyaşı tıkanıklığı çoğunlukla kendiliğinden ve uygun yapılan gözyaşı kesesi masajı ile birkaç ayda açılabildiğine dikkat çekiyor. Bu dönemde kese içinde akım olmadığını belirten uzmanlar sık sık enfeksiyon ve bunun sonucunda kese bölgesinde şişlik, gözde çapaklanma, sulanma meydana gelebildiğine, bu durumda da erken müdahalenin önem taşıdığına vurgu yapıyor.

"MASAJ YAPILMASI ÖNEMLİ"

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının gözde sulanma, çapaklanma, kese bölgesinde şişlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğini dile getiren Op.Dr. Ayşe Dolar Bilge, bu süreçte bebeğe öncelikle bir yaşına kadar masaj uygulanması gerektiğini ve göz doktoru tarafından gösterilen masajın günde 3-4 kez tekrarlanarak bebeğe bir yaşına kadar uygulanması gerektiğini belirterek, "Ayrıca bebeğe yaklaşık bir yaşına kadar cerrahi müdahale genellikle önerilmez. Enfeksiyon durumunda antibiyotikli damla kullanılması gerekebilir" dedi.

"MÜDAHALE İÇİN GEÇ KALINMAMALI"

Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge, şikayetlerin bir yaşına gelindiğinde düzelmemesi durumunda geç kalınmadan sondalama işleminin yapılması gerektiğini söyleyerek "Aileleri genellikle genel anestezi altında yapılması tedirgin etmektedir ancak anestezi süresinin oldukça kısa olması, günümüzün gelişen anestezi koşulları düşünüldüğünde, işlem çocuk açısından risk oluşturmaz. Tam tersine yapılması gereken aşamaların zamanında yapılmaması, çocuğu ileride daha zorlu cerrahi işlemlerle karşı karşıya bırakır. İlk sondalama işlemi yüksek başarı oranına sahiptir. İlk sondalama işleminin başarısız olması durumunda, tekrar sondalama ya da tüp takma işlemi uygulanmalıdır ve bu işlemlerin zamanında yapılmaması durumda geçirilen enfeksiyonlar işlemin başarı oranını düşürmektedir. Bu sürece girmiş hastaya DSR denilen ameliyatın yapılması gerekebilir'' dedi.

ARKADAŞINA GÖNDER
Yenidoğan bebeklerdeki gözyaşı tıkanıklığına dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA