Araştırmalar, bebeğinizin daha sonraki yaşamında ihtiyaç duyacağı birçok becerinin temelinin, bebeklik döneminden itibaren geliştirilen iyi konsantrasyon (dikkat) becerileri ile atıldığını gösteriyor. Çünkü öğrenmenin ve iletişimin temeli dikkattir.
Hamilelik sürecinde temelleri atılan işitme sistemi, bebeğin ilk 3 yılında geliştirdiği dinleme ve konsantrasyon becerisi, ilkokul sürecinden itibaren akademik hayatını ve tüm yaşamını etkiliyor. Uluslararası erken çocukluk dönemi eğitimi EYFS hedefleri ile tam uyumlu, 0-36 aylık bebek ve ebeveynlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen, makaton (işaret dili) yöntemini içeren ödüllü ebeveyn-çocuk oyun ve aktivite programı doğumdan itibaren farklı gelişim dönemlerinde olan bebekler için, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirmeye dönük ebeveyn-bebek etkileşimli eğlenceli aktiviteler sunuyor.
Araştırmalar, bebeğinizin daha sonraki yaşamında ihtiyaç duyacağı birçok becerinin temelinin, bebeklik döneminden itibaren geliştirilen iyi konsantrasyon (dikkat) becerileri ile atıldığını gösteriyor. Çünkü öğrenmenin ve iletişimin temeli dikkattir. Konsantrasyon, bebeğinizin belirli bir süre boyunca bir şeye odaklanma yeteneğidir. Bu bazen büyüleyici bir oyuncağa doğru sürünmesi, bazen de lezzetli bir atıştırmalığı ağzına götürmeye çalışması olarak örneklendirilebilir.
Bebeğiniz bir şeye ne kadar uzun süre odaklanabilirse, hedefine ulaşma olasılığı o kadar artar. Hamilelik sürecinde temelleri atılan işitme sistemi, bebeğin ilk 3 yılında geliştirdiği dinleme ve konsantrasyon becerisi, ilkokul sürecinden itibaren akademik hayatını ve tüm yaşamını etkiliyor. Uluslararası erken çocukluk dönemi eğitimi EYFS hedefleri ile tam uyumlu, 0-36 aylık bebek ve ebeveynlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen, makaton (işaret dili) yöntemini içeren ödüllü ebeveyn-çocuk oyun ve aktivite programı doğumdan itibaren farklı gelişim dönemlerinde olan bebekler için, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirmeye dönük ebeveyn-bebek etkileşimli eğlenceli aktiviteler sunuyor.
BEBEĞİN DİKKATİ HAMİLELİKTE GELİŞMEYE BAŞLAR
Duyma yeteneğini geliştirmek karmaşık bir süreçtir. Bir fetüs, işitmeye başlamadan önce sesin vücuttaki titreşimini algılayabilir ve hissedebilir. İşitme sistemi, gebe kaldıktan birkaç hafta sonra gelişmeye başlar. Yaklaşık 9 haftada, bebeğin kulaklarının büyüyeceği küçük girintiler oluşur. Bunlar henüz işlevsel değildir ve kulaklar içte ve dışta gelişmeye devam eder. 18 haftaya kadar ilk sesler duyulur. 26'ıncı haftadan itibaren sese duyarlılık artar. Bebek henüz anne karnındayken farklı sesleri birbirinden ayırt edebilir hatta ortamda konuşulan dilin ana dili mi, yabancı bir dil mi olduğunu bile anlayabilir. Bu yüzden ses, hamilelikten itibaren çok önemlidir. Bu seslerden en önemlisi annenin sesidir ve anne konuştuğunda bebeğin kalp atışları hızlanır. İşte dinleme ve dikkatin temellerinin hamilelikte atıldığının en temel göstergelerinden biri budur. Yenidoğan bebekler, öncelikle ana rahminde aşina oldukları seslere (anne baba sesi, belli müzik parçaları gibi) dikkat kesilirler.
Doğumdan hemen sonra saniyelerle sınırlı olan dikkat süresi, iki üç ay içinde bir kitaptaki resim dizilerini anlayacak kadar uzamış ve hatta bir desende bir sonraki resmin nerede görüneceğini hatırlayabilecek kadar keskinleşmiş olabilir. Program içerisinde yer alan aktivitelerde, hareketli bir oyuncak araba veya yuvarlanan top gibi seyahat eden bir nesne gösterildiğinde, dört aylık bebeklerin nesnenin hareket yönüne odaklanabildiğini fark edebilirsiniz!
Dört ay boyunca, bebeğinizin görme becerisinin gelişmesi, dikkat ve odaklanma sürecini de olumlu etkiler. Konsantrasyon becerileri henüz herhangi bir etkinliğe uzun zaman harcayacak kadar gelişmemiş olsa da ilgisini çeken şeylere odaklanmaya başlayabilir.