Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

25 TL’ye misafir sofrası kurdum

Yine bir cuma akşamı ve yine 'Akşama misafir gelecek, ekonomik bütçelerle havalı bir sofra nasıl hazırlayabilirim?' sorunsalı. Sanki tüm sofistike davet sofraları pahalı malzemelerle hazırlanmak zorundaymış gibi, misafir gelmeden önce hepimizi bir panik alır. Esasen panik olmaya hiç gerek yok. Kilerimizde bulunan en basit malzemelerle şahane lezzetler üretebiliriz.

HUMUS TADINDA ÇORBA
'Bizim humus hangi ara, şık bir davet sofrasının başlangıcı oldu?' dediğinizi duyar gibiyim, ancak bu çorbayı kime ikram ettiysem hep övgü aldım.. Kimi zaman kremalı denedim, kimi zaman da içine minik sucuk ya da minik minik pastırma doğradığım haliyle salçalı olarak pişirdim. Hepsi de süper oldu. Bugün sizinle soğanla kavurduğum en sade halini paylaştım, bu haliyle bile içtikçe içesiniz gelecek. Hatta biraz margarinle kavurduğunuz unu üzerine dökerseniz, çorbayı içerken ağzınıza çıtır çıtır kavrulmuş un tadı gelecektir. Küçük hilelerle nohut çorbası kolaylıkla halden hale geçebilen, her sofrada kendine mutlaka oturacak bir sandalye bulabilecek, üstelik ütopik denecek düzeyde ekonomik, asrın buluşu bir çorba bence. 'Bildiğimiz klasik patates püresini ya da patlıcan beğendiyi neden başka malzemelerle hazırlamayalım?' diye düşünerek, bugün patates püresine havuç ilave ederek turuncu bir püre elde ettim. Aslında yaptığım küçük bir hareketti ancak tabaktaki sonucu çok havalı oldu. Mor lahana ile, doğranmış yeşilliklerle, haşlanmış pancar ile renkli patates püreleri, ıspanaklı, pazılı, nohutlu, kestaneli beğendiler üretmeye ne dersiniz? Şık tabaklar hazırlamak hiç de pahalı bir şey değil.

BAKLAVANIN EN PRATİK HALİ
Bence baklava, yufkadan da olsa, el açması da olsa, Laz böreği de olsa, içi bademli muhallebi dolgulu da olsa her sofrada baştacı edilebilecek bir Türk tatlısı. Ben bugün hemen hemen hepimizin buzluğunda kurtarıcı olarak duran milföylerden ve çok uygun fiyatlara alabileceğimiz ceviz içi ile bir baklava tarifi veriyorum. Beş dakika hazırlaması, 20 dakika fırınlamasıyla alın size pratik baklava. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda görüşmek üzere...

PRATİK BAKLAVA
10 adet milföy
1 kase ceviz
1 çay kaşığı tarçın
ŞERBET İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
4 damla limon suyu
YAPILIŞI: Ceviz içini kırabildiğimiz kadar minik hale gelecek şekilde kırıyoruz. Tarçınla karıştırıyoruz. Oda sıcaklığından bir tık daha soğuk olan milföyün arasına ceviz içini serpip rulo halinde sarıyoruz ve dilim dilim kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Şerbet hazırlamak için; Şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan indirmeye yakın limon suyu damlatıyoruz. Şerbeti soğutuyoruz. Milföy baklavaları çıtır çıtır pişince ilk sıcaklığının çıkmasını bekliyoruz ve şerbetle buluşturuyoruz.

PÜF NOKTASI
Arzu ederseniz milföy baklavaları üçgen üçgen kapatabilirsiniz, üzerlerine de fırınlamadan önce yumurta sarısı sürebilirsiniz.

HAVUÇ PÜRESİ VE IZGARA TAVUK

PÜRE İÇİN:
4 adet patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet haşlanmış havuç
TUZ KEKİKLİ TAVUK BONFİLE İÇİN:
4 adet kemiksiz tavuk bonfile
1 yemek kaşığı kekik
Zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süt
Tuz
YAPILIŞI: Püre için; patatesleri haşlayıp rendeliyoruz. Haşlanmış havucuda rendeliyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıp hepsini eziyoruz. Tavuk için; marine malzemelerini karıştırıp tavukları en az iki saat sosun içinde dinlendiriyoruz. Ardından çıkartıp ızgara ediyoruz. Havuçlu patates püresi yatağında servis ediyoruz.

NOHUT ÇORBASI
2 su bardağı nohut
2 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
12 su bardağı et suyu
1 çay bardağı un
Tuz
YAPILIŞI: Nohutları haşlıyoruz. Soğanları minik minik doğruyoruz. Tereyağını eritiyoruz. Çok az ayçiçek yağı ilave ediyoruz. Soğanları kavuruyoruz. Haşlanmış nohutları ekliyoruz. Birkaç dakika çevirdikten sonra et suyu ve tuz katıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişirip ardından blenderden geçiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz kıvamını aldıktan hemen sonra krema ilavesi yapabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA