Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı sorbe

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, yaz aylarının vazgeçilmez meyveli lezzeti sorbeden bahsedeceğim.
Sorbe; Çinlilerin keşfettiği, sıcak yaz günlerini serinleten, meyve suyu veya meyve püresinden yapılan bir çeşit tatlı.
Sorbe; Anadolu'da uzun yıllardır yapılan, meyve suyu, pekmez ve balın, dağların doruk noktalarından getirilen tertemiz karların üzerine dökülmesiyle yapılan kar dondurmasına benzer. Son yıllarda ise en trend soğuk tatlılardan biri haline geldi. İlk anda dondurmayı çağrıştıran sorbenin farklı özellikleri var. Öncelikli yapımı dondurmaya göre çok daha kolay. Ayrıca içinde süt ve yumurta bulunmaz.
Yapısı ise dondurma gibi kıvamlı değil, daha buzlu ve kristalizedir.
Sorbe, ana malzemesinin meyve olmasından dolayı oldukça sağlıklıdır.
Gluten içermediği için çölyak hastaları, vegan beslenen kişiler, süte ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar için de harika bir tatlıdır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

KAVUNLU LİMONLU SORBE

MALZEMELER
1.5 kg. kavun
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
2 limonun kabuğu
YAPILIŞI: Kavunu ortadan ikiye bölüyoruz. Çekirdeklerini iyice temizliyoruz, kabuklarını soyuyoruz. Yeşil kısımlarını almamaya özen gösteriyoruz. Kavunları minik parçalar halinde dilimliyoruz. Blender'da limon kabukları ile birlikte püre haline getiriyoruz. Püre haline geldiğinde su ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz. Sorbeyi bir cam kasenin içine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. Bir saat arayla çıkarıp hızla karıştırıp tekrar dondurucuya yerleştiriyoruz. Bu işlemi üç kez tekrarladıktan sonra 12 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sorbe kıvamını aldığında servis ediyoruz.

ERİKLİ SORBE

MALZEMELER
600 gr. mürdüm eriği
1 adet taze sıkılmış limon suyu
1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
YAPILIŞI: Toz şeker ve suyu derin bir tencereye aktarıyoruz. Toz şeker eriyene kadar karıştırdığımız şerbeti kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Şurup kıvamına gelen karışımı ocaktan alıp oda ısısında soğumaya bırakıyoruz. Erikleri parçalara bölüp blender'dan geçiriyoruz. Hazırladığımız erik püresini, taze sıkılmış limon suyu ve soğuyan şerbet karışımıyla karıştırıyoruz. Ağzı kapalı cam bir kaba aldığımız mürdüm erikli sorbe karışımını -18 derecedeki derin dondurucuda muhafaza ediyoruz. Yoğun ve koyu dondurma kıvamı alana kadar her 30 dakikada bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Beş-altı saat boyunca bu işlemi tekrarlıyoruz.

NANE LİMON SORBE

MALZEMELER
275 gr. toz şeker
600 ml. su
1 limonun kabuğu
1 su bardağı limon suyu
30 gr. pudra şekeri
1 avuç nane yaprağı
YAPILIŞI: Bir tencereye toz şeker ve su koyup şeker eriyene kadar orta ateşte pişiriyoruz. Şeker eriyince beş-altı dakika kaynatıyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Şekerli şurubu ve rendelenmiş limon kabuğunu, doğranmış nane yapraklarını bir kasede karıştırıyoruz. Limon suyunu, ardından pudra şekerini ilave ediyoruz. Karışımı buzlukta bir gece bekletiyoruz. Dondurma kaşığı ile kuplara paylaştırıyoruz. Limon kabukları ve nane yapraklarıyla süsleyip servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA