Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mutfakta biberiye kokusu

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çok eski çağlardan bu yana bilinen ve kullanılan bir bitki olan efsanevi biberiyeyi konuk ediyoruz. Mısır'daki firavun mezarlarından bile biberiye parçaları çıktığını biliyor muydunuz? Bu bana biberiyenin eski Yunanlar'da ve Roma'da da bilinen ve değer verilen bir bitki olduğunu gösteriyor. Biberiye aynı zamanda aşk tanrıçası Afrodit'e adanmıştır. Daha sonra Avrupa'da gelinlerin düğünlerinde taşıdıkları çiçek buketinin içinde bağlılık simgesi olarak yer almıştır. Biberiye o kadar enteresandır ki; sakızsı, hafif acılı, güçlü ve keskin bir kokusu vardır. Salatalara ve salçalara çeşni katar, et, tavuk, balık yemeklerinin ağır kokularını hafifletir. Sirkeyle karışımından salata sosu yapılır. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BİBERİYELİ PİDE

MALZEMELER

1.5 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42 gr.)
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağı
1/4 su bardağı parmesan peyniri
Biberiye
Taze çekilmiş karabiber
1 adet kırmızı soğan
Yarım kase dilim zeytin
YAPILIŞI: Mayayı ve bir yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritiyoruz. Dört su bardağı unu ve iki tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı döküyoruz. Bir yandan azar azar zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğuruyoruz. Üzerini streçleyip oda sıcaklığında üç saat bekletiyoruz. Üç saat sonunda iki-üç dakika daha yoğuruyoruz ve yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine hamuru yayıyoruz. Parmak uçlarımız ile hamura bastırıyoruz. Hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpiyoruz. Kırmızı soğanları piyaz şekilde doğrayarak dilim zeytinlerle birlikte üzerine dizip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

BİBERİYELİ ANTRİKOT

MALZEMELER
4 adet dana antrikot
1 dal biberiye
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI: Tavayı ısıtıyoruz ve antrikotları arkalı önlü mühürlüyoruz. Aynı tavanın içine tereyağını ilave edip ezilmiş sarımsakları iki dakika çeviriyoruz. Kırmızı toz biberi ve kimyon tohumlarını atıp antrikotları içine yerleştiriyoruz. Biberiye dallarını etlerin üzerine dizip kapağını kapatıyoruz. İyice piştiğine emin olduğumuzda tuz ilave ediyoruz.

BİBERİYELİ ÇİKOLATA

MALZEMELER
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket toz krem şanti
75 gr. tereyağı
1 çay bardağı ılık süt
200 gr. bitter çikolata
1 adet çubuk vanilya
1 dal biberiye
1 yemek kaşığı acı pul biber
YAPILIŞI: Toz şeker, ılık süt, toz krem şanti ve tereyağını sos tenceresine alıyoruz. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Ortadan ikiye kestikten sonra kazıdığımız vanilya çekirdeklerini ekliyoruz. Kaynamaya başlayan karışımı ocaktan alıp tel süzgeçten geçiriyoruz. Küçük parçalar halinde kırdıktan sonra incecik kestiğimiz bitter çikolataları karışıma katıyoruz. Karışımı, tabanını alüminyum folyo ya da streç filmle kapladığımız bir tepsiye döküp üzerini düzeltiyoruz. Üzerine biberiye ve pul biber serpiyoruz. Oda ısısında dinlendirdikten sonra buzdolabına kaldırıp kıvam alması için bekletiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA