Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Lüfer mevsimi geldi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün lüfer var. Lüfer balığı, Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu'nda sürüler halinde dolaşan pullu bir göçmen balıktır. Soğuk denizlerde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur. Ülkemizde Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nde yakalananların tadı muhteşemdir. Daha güney denizlerimize inildikçe yavanlaşır ve kendisine mahsus o güzel tat ve kokuyu kaybeder. Lüfer; tropik ve ılıman denizlerde bulunur. Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de boldur. Eti lezzetli, yırtıcı bir balıktır. Lüferin ömrü 15 yıldan fazladır. Kasım sonundan itibaren azalır. Diğer zamanlarda, büyüklüğüne göre pilakisi, buğulaması, kağıt kebabı ve tavası olur. İlkbaharda son derece yağsız olduklarından tava, pilaki ve buğulaması tercih edilmelidir. Hadi bakalım rastgele...

FIRINDA LÜFER BALIĞI

MALZEMELER
8 fileto lüfer balığı
2 adet soğan
1-2 adet domates
1 adet havuç
1 kahve fincanı zeytinyağı
YAPILIŞI: Fırın tepsisine yağlı kağıt koyun. Üzerine halka halka kesilmiş soğanları, halka halka kesilmiş havucu ve halka halka kesilmiş domatesleri dizin. Sebzelerin üzerine zeytinyağının yarısını dökün. Sebzelerin üzerine balıkları koyun, üzerine kalan zeytinyağını dökün ve tuz serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin.

IZGARA LÜFER BALIĞI

MALZEMELER
1 adet lüfer balığı
3 adet defne yaprağı
6 adet tane karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
Yeterince tuz
YAPILIŞI: Lüfer balığını iyice temizleyin, göğüs kısmını diş fırçası ile fırçalayın. Hiçbir yerinde kan kalmasın, acılık yapar. Orta kemiğini çıkarın ve iyice açın. Derin bir kaba zeytinyağı, tane karabiber ve defne yapraklarını koyun. Lüfer balığını 15 dakika bu karışımda beklettikten sonra tuzlayıp açık yüzü ızgaraya gelecek şekilde yerleştirin. Yaklaşık 6 dakika pişirdikten sonra ters çevirin, derili kısmını da 3 dakika daha pişirip ızgaradan alın.

FESLEĞENLİ LÜFER

MALZEMELER
2 adet lüfer fileto
1 çay bardağı zeytinyağı
Birkaç diş sarımsak
Tane karabiber
Taze fesleğen
Tuz
YAPILIŞI: Öncelikle lüfer filetolarının iki tarafını da tuzlayın. Üzerine sarımsak dişlerini yerleştirip tane karabiber serpin ve zeytinyağı gezdirin. Üzerini örtüp marine olması için bu şekilde buzdolabında 10-15 dakika bekletin. Ardından, lüferleri dolaptan çıkarın. Bir adet lüferin bir yüzüne fesleğen yaprakları dizin. Diğer yüzünü de üzerine kapatın. İkinci lüferi de bu şekilde hazırlayın. Lüferleri, kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA