Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kelle paça suyu

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda kelle paça çorbası var. Ben oldum olası işkembeciye gittiğim zaman kelle paça suyundan sipariş ederim, sarımsaklı sirkeli o karışım çok hoşuma gider ancak bir türlü içindeki parçaları yemeğe alışmadım.
Peki nedir bu şifalı çorba? Aranızda bilmeyen yoktur aslında ancak yine de anlatayım. Kelle paça çorbası, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kelle ve ayaklarının temizlenerek bir araya getirildiği çorbalarımızdan biri. Şifa kaynağı olan çorbanın yağ oranı ve kalorisi yüksektir. Özellikle gelişme dönemindeki çocuklarınıza içirmelisiniz.

ANTEP USULÜ KELLE PAÇA ÇORBASI

MALZEMELER
1 adet koyun kellesi
1 adet dana dili
10 adet koyun paçası
4-5 baş sarımsak
3-4 limonunun suyu
Kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI: Ön hazırlık olarak paçaların tırnaklarını ortasından ayırarak içindeki tüylü kısmı alıyoruz. Daha sonra ayakların tüylerini ocakta yakıyoruz. Ardından kellenin arkasındaki kursak bölümünü kesiyoruz, buradan su akıtarak kellenin içini temizliyoruz. Dana dilinin de arka tarafındaki kemikli kısmı varsa çıkartıyoruz. Bütün malzemeleri geniş bir kaba alıp sürekli suyunu değiştirmek sureti ile 4 saat kadar suda bekletiyoruz. Tüm malzemeyi tenceremize alıp ocağa yüksek ateşe koyuyoruz. Kaynadıkça üzerinde biriken kefi alıyoruz. Bu işlem biraz uzun sürebilir ama suyun berrak olması için gerekli. İyice kefini aldıktan sonra altını kısıp kapağını kapatıyoruz. Pişen malzemeyi tepsiye alıp kemiklerinden ayırıyoruz. Sarımsak, tuz, kırmızı biber ve limon suyu ile servis ediyoruz.

HAYALİ İŞKEMBE ÇORBASI

MALZEMELER
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı un
1 iri diş sarımsak
Karabiber
1 adet tavuk bulyon
Yeteri kadar su
ÜZERİ İÇİN:
1 tatlı kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber ve kuru nane
Sirke (isteğe bağlı olarak)
YAPILIŞI: Tavuk bulyonu bir bardak sıcak suda eritiyoruz. Tencereye yağı da alıp eritiyoruz ve unu ilave edip kavuruyoruz. Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ezdiğimiz sarımsağı ilave ediyoruz. Üzerine tava içinde kırmızı biberle erittiğimiz tereyağını ekliyoruz. Servis ederken sos ve arzuya göre sirke ilave ederek servis ediyoruz.

PAÇA ÇORBASI

MALZEMELER
6-8 adet temizlenmiş kuzu ayak
2-3 diş sarımsak
3 çorba kaşığı sirke
Tane karabiber
2 yumurtanın sarısı
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı beyaz un
YAPILIŞI: Kuzu ayaklarını iyice yıkıyoruz. Büyük bir kabın içine su doldurup içine her litre için bir yemek kaşığı denk gelecek şekilde sirke ekliyoruz ve ayakları suya koyuyoruz. Ayakları sirkeli suda 2 saat bekletip sudan çıkarıyoruz ve ayakları kaynatacağımız tencereye alıyoruz. 3 diş dövülmüş sarımsak, 3 yemek kaşığı sirke ve tane karabiber ekleyip kaynatıyoruz. Etler iyice pişip kemikten tutup salladığınızda kemiklerden ayrılıp dökülecek kıvama gelene kadar üç dört saat kaynatıyoruz. (Gerekirse ara sıra kaynar su ekleyin) Bir kaseye yumurta sarılarını koyup limon suyunu ekleyip iyice çırpıyoruz. İki çorba kaşığı unu ekleyip ve homojen hale gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz. Terbiyeniz koyu olduysa biraz ekleyerek inceltebilirsiniz. Terbiyenin kesilmemesi için ayakların haşlama suyundan kepçe ile alıp terbiyeye çırparak ekliyoruz, terbiye ile çorbanın ısı dengesini sağlıyoruz. Terbiyeyi çorbaya karıştırarak ekliyoruz. Kesilmemesi için terbiyeyi ekledikten sonra birkaç kez karıştırıp çorbanın kaynamasına izin vermeden altını söndürüyoruz. Biberli tereyağı ve sarımsaklı sirke ile servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA