Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Devlet tiyatrolarında hareketlilik, özellerde belirsizlik hakim

1 Temmuz itibariyle normalleşme süreci kapmasında faaliyetlerine başlaması planlanan tiyatro dünyasında özeller için belirsizlik devam etse de devlet tiyatrolarında büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'la konuşmuş ve DT'nin Temmuz itibariyle Ankara'da ve Bodrum'da açık hava oyunlarıyla tiyatroseverlerle buluşacağını geçtiğimiz hafta yazmıştım.



Ankara Macunköy Yerleşkesi'nde sosyal mesafe ve maske uygulamasına riayet edilerek sahnelenecek oyunların takvimi belli oldu. Buna göre seyirciyle buluşacak ilk oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun '80 Günde Devr-i Alem' adlı oyunu olacak. Jules Verne'in yazdığı, Gökhan Kocaoğlu'nun yönettiği oyun, 2-3-4 Temmuz'da sahnelenecek. Oyunda başrolde yer alan oyuncu Can Şıkyıldız, 15 farklı karakteri canlandırıyor. İzmir Devlet Tiyatrosu; Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden bir ailenin trajikomik hikayesinin anlatıldığı 'Türkiye Kayası' adlı oyunla 9-10-11 Temmuz'da seyircilerle buluşacak. Antalya Devlet Tiyatrosu ise 23, 24 ve 25 Temmuz'da 'Buzlar Çözülmeden' adlı oyunla perdelerini açacak.
Biletleri ve program detaylarına www.devtiyatro.gov.tr adresinden, 'Sanat Cepte' uygulamasından ulaşılabilen 'Açık Hava Yaz Oyunları' saat 21.00'de sahnelenecek.



'Çamlıca'nın Üç Gülü' yeni sezonda sahnede

Özel tiyatrolar da yeni oyunlarını seyirciyle buluşturmak için gün sayıyorlar ama daha kaç gün sayacaklarının ucu açık. Çünkü henüz netleşen kesin bir şey yok. Sanırım herkes birbirini bekliyor. '1 Eylül'de Devlet Tiyatroları bir açılsın, seyirci tiyatroya gitmeye başlasın ona göre hareket ederiz' diye düşünüyorlar. Yeni sezon ne zaman başlar bilmiyorum ama şu sıralar harıl harıl yeni oyun için çalışan topluluklar olduğunu biliyorum. Kedi Sahne Sanatları onlardan biri. Hakan Altıner'in kurucusu olduğu topluluk, yeni sezona 'Çamlıca'nın Üç Gülü' adlı oyunu hazırlıyor. Efe Yeşilay'ın yazdığı, Hakan Altıner'in yönettiği oyunda Aydan Şener, Ayşe Erbulak, Anıl Yülek, Damla Cercisoğlu gibi isimler rol alacak. Okuma provaları başlayan oyun, her şey normal giderse Ekim'de seyirciyle buluşacak.



'Yüz Yılın Evi'ni izlemeyen kalmasın

Tiyatroya bir süre daha dijital üzerinden ulaşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor. The Guardian'ın Edinburgh Fringe Festivali'nin 'görmeye değer ilk 10 oyun' arasında gösterilen 'Yüz Yılın Evi' oyununun İngilizce gösterimini Türkçe alt yazıyla yayına açtı. Yeşim Özsoy'un rol aldığı oyun 24 Haziran'a kadar Galata Perform'un Youtube kanalından yayınlanıyor. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişteki geçmişimizi değerlendiren ödüllü oyunu izlemeyen kalmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA