Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Kara Fatma’nın hayatı tiyatro sahnesinde

Kurtuluş Savaşı'nda verdiği milli mücadeleyle Türk tarihinin önemli kahraman kadın askerlerinden biri olan İstiklal madalyası sahibi Fatma Seher'in (nam-ı diğer Kara Fatma) mücadelesi tiyatro sahnesine taşındı. Tiyatro P.A.S (Profesyonel Artı Sonsuz) tarafından ilk olarak Aralık ayında sahnelenen 'Ben Kara Fatma' adlı oyun, pandemi sebebiyle oynayamamıştı. 25 yıllık tiyatro sanatçısı Sevtap Çapan'ın kurucusu olduğu tiyatronun ilk oyununda Çapan yine kendisi rol alıyor. Üç yıldır özel tiyatro yapmaya çalıştığını ve zorlandığını söyleyen Çapan'la konuştum.

Çapan; "Başka ülkelerin kahramanlık hikayeleriyle daha fazla ilgileniyoruz maalesef. Halbuki bu topraklarda çok büyük kahramanlar var. Dolaysıyla biz kahramanlarımızı anlatan bir proje için üç yıldır çalışıyoruz. Bunu Kurtuluş Serisi olarak hayata geçirdik ve 'Ben Kara Fatma'nın yanı sıra 'Ben Hasan Tahsin' ve 'Ben Kazım Karabekir' oyunlarını da sahneye taşıdık. Ancak çok fazla oynama imkanımız olmadı. Her şey yolunda giderse oyunlarımızı yeniden sahneleyeceğiz" dedi. Kara Fatma'nın cephede vermiş olduğu mücadele, harap haldeki memleketin tüm kadınlarına moral olmuş ve birçok kadının savaşa katılmasını sağlamıştı. Bu kahraman kadının hikayesinin anlatıldığı oyun, Ekim ayından itibaren yeniden seyirciyle buluşacak.

Özel tiyatrolara DT kapısı açılıyor
Yoğun geçen haftada Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un tiyatro dünyasını yakından ilgilendiren önemli açıklamalarını da kaçırmamak gerek. Bu zorlu pandemi sürecinde sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretlerinde KDV oranlarını yıl sonuna kadar yüzde 8'den yüzde 1'e indirdiklerini, kültür sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerine kira stopajı indirimi yaptıklarını söyleyen Yavuz'un, özellikle bakanlığa ait kültür merkezlerini ve Devlet Tiyatroları'nın (DT) salonlarını da özel tiyatroların kullanımına açacaklarını ifade etmesi çok önemli. Biliyorum ki çoğu tiyatrocu oyunlarını sahneleyecek yer bulamıyor. Olan mevcut sahneler de ihtiyaçları karşılayamıyor. Bu açıdan Devlet Tiyatrosu kapılarının özel tiyatrolara açılabilecek olması sevindirici bir gelişme.

Öte yandan Yavuz'un, Türkiye'nin ilk tiyatro arşivini kurmak için çalışma yaptıklarını açıklaması da önemli. Bu münasebetle 446 özel tiyatronun oyunlarının dijitalleştirilmesi için 8 milyon 965 bin lira tutarında destek sağlanmış. Hatta projelerini tamamlayıp evraklarını teslim eden 77 tiyatronun ödemeleri de yapılmış bile. Yine yıllık destek için bakanlığa başvuran tiyatrolara önceden yüzde 50'si karşılanan proje maliyetinin artık yüzde 70'inin karşılandığını, destek üst limitlerinin de 150 bin liraya çıkarıldığını hatırlatmakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA