Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Marketler darbe mi yapıyor?


Twitter'da bir vatandaş, yabancı ortaklı ve yerli bazı market zincirlerinin ismini alt alta sıralayıp "Şu an hükümete ekonomik darbe yapıyorlar" diye yazdı. Ve bu tweet, paylaşım rekoru kırdı. Vatandaşın bu tweet'e yaptığı yorumlar ise düşündürücüydü. İşte onlardan bazıları:
■ "(X) markette 1 litrelik günlük süt 3.95 liradan bir günde 5.25 lira oldu. Bu keyfilik, kafasına göre aşırı zam neye dayandırılır? Neden denetim yok?"
■ "Kusura bakmayın ama çok iyi yapıyorlar. Ben mi denetleyeceğim bunları? Neden denetim yok? 1 yılda sadece sıvı yağ yüzde 100 zam yedi. Fakirin alım gücü düştü..."
■ "Bazı marketlerde yağın fiyatı 64 lira, bizim markette 72 lira. Kim denetleyecek bunları?"
■ "Üç günde bir etiket değiştiriyorlar!"
■ "Pandeminin başından beri sömürdüler."
■ "Yabancı market zincirlerine karşı yerli sermaye marketler destekleniyordu ama onlar da yabancılar gibi davranmaya başladı."
■ "Borsada en büyük işlem hacimli ve karı en yüksek şirketlerden bunlar (marketler). Gıdayı bu şirketlerin kontrol etmesi çok sakıncalı. Kesinlikle devlet kontrol etmeli."
■ "Düşünün Türkiye'de operasyon yapmak isteyen mihraklar, ana ihtiyaç maddelerini stoklamak ve fahiş fiyatlarla satmak suretiyle halkı canından bezdirir ise, seçmen üzerinde etki oluşturabilir. Bunu yapmak için organize olmak ve para gücü yeterlidir."

TEKELLEŞME TEHLİKESİ

Doğrusu yorumların bazıları Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurulu, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu için ihbar niteliğinde. 'Elektriğe, doğal gaza, oto yollara vs. zam yapılıyorsa marketlerdeki ürünler de zamlanır' diyenleriniz olabilir. 'Kuraklık ayçiçekleri kavurdu, yağın fiyatının artması normal' diye düşünebilirsiniz. Bazı ürünlerde yüzde 100'lük zamları ne kuraklık, ne döviz artışı, ne de enflasyonla açıklayabilirsiniz.
Marketlerde birçok ürün dövizdeki dalgalanmalardan etkilenmemesine rağmen sanki etkileniyormuş gibi ekstra zamlı satılıyor. Çiftçi ürününe maliyetin altında fiyat sunulduğu için isyan ediyor ama tarlada 1 liraya alınan ürün, marketlerde 7-8 liraya satılıyor!
Market piyasasındaki anormal fiyat artışlarını denetleyecek, denge kuracak bir kontrol mekanizması devreye sokulmalı.
Bir ara meyve-sebzedeki anormal fiyat artışına karşı belediyeler tanzim satışa başlamış ve marketler fiyat indirmek zorunda kalmıştı. Tanzim marketler devreye girmeli!
Marketlerin niyeti elbette darbe değil ama o kadar güçlendiler ve tekel oldular ki, ürünü tarladan kendileri alıyor ya da yurt dışından ithal ediyorlar, kendi etiketleriyle paketliyorlar. Böyle olunca fiyatları da kendileri belirliyorlar. Marketler, pandemi ilk başladığında sanki kendi aralarında sözleşmiş gibi aynı anda büyük zamlar yapmadılar mı?
Marketlerin ürün yelpazeleri o kadar geniş ki, önce bakkalları, tekel bayilerini, sonra plastikçiden, züccaciyeciye birçok küçük esnafı bitirdiler!
Kapitalizmin en tehlikeli virajı tekelleşmedir. Tekelleşen marketlerin vatandaşı sömürmesinin önüne geçilmeli.

***


SERSERİLİĞİ BIRAKMIŞ!

Rahmetli Adnan Şenses'in müziği bırakma rekorunu kıran Teoman şimdi alkolü ve serseriliği bıraktığını açıkladı.
Teoman "...Bir zaman sonra eskisi gibi serserilik yapamıyorsun. Vücudunuz kaldırmıyor. Hem hayatımı, hem de kariyerimi layıkıyla sürdürmek için frene bastım. Artık gece 11'de yatıyorum. Sabahın köründe kalkıp yürüyüşe çıkıyorum. İçki içmeyen bir insana dönüştüm" dedi.
Teoman daha önce de gece hayatını bıraktığını söylemiş, sonra alkollü şekilde kameralara yansımıştı. Bence şimdi serseriliği bırakma rekoru deniyor.
Ünlü şarkıcı pandemi dolayısıyla serseriliğe ara vermiştir! Onu bir de yasaklar kalkınca görün!

***


MESUT NEREDE OYNAYACAK?

Futbol yorumcusu Kemal Belgin "Mesut Özil'i aldılar, iyi hoş. Nerede oynayacak?" diye sormuş. Sanki Mesut'u Barcelona aldı da oynatacak yer bulamıyor! Belgin'e, Mesut'un Dünya Kupası tuttuğu fotoğrafına bakmasını tavsiye ediyorum.
Evet, 2014 yılında Almanya ile Dünya Kupası'nı kazandığından bu yana çok şey değişti. Dünyanın en iyi 10 numarası Mesut, eski formundan çok uzakta. 10 aydır top oynamadı ama Özil'in ölüsü yeter diyenlerdenim.
Ibrahimovic, 39 yaşında hâlâ yıldız statüsünde oynuyorsa Fenerbahçe 32 yaşındaki formda bir Mesut'tan uzun yıllar faydalanabilir.

***


İZLEYECEK BIR ŞEY BULAMAMAK

Özellikle yetişkinler için zaman değerli. Bir diziye bir filme vakit ayırmak için yorumlara, sinema sitelerindeki puanlara bakıyoruz ama başladığımız bir diziyi çoğunlukla ikinci bölümde bırakıyoruz.
Şimdi birçok dijital platform var, seçenek arttı ama Netflix'e girip yarım saat ne izlesem diye bakıp bir şey bulamadan çıktığım çok oluyor.
Sizi bilmem ama pandemi sürecinde sinemanın değerini daha iyi anladım. Sinema gösterimi olmayınca kalite düşüyor, yeni filmler çekilmiyor. Dijital platformlar yapımcıya kaliteyi artıracak bütçeyi vermiyor!

***


ALMAN AŞISINDAN KÖTÜ HABERLER VAR!

Bazılarımız Çin aşısı CoronaVac'ı beğenmiyor ama Pfizer/BioNTech aşısından kötü haberler geliyor!
Norveç Sağlık Bakanlığı, Pfizer/BioNTech aşısı olduktan sonra hayatını kaybeden 23 yaşlı insandan 13'nün ölümünü aşılamanın yan etkilerine bağladı.
ABD'li doktor Gregory Michael'ın aşı olduktan iki hafta sonra ölmesi de gizemini koruyor. Michael'in eşi "Bence ölümü yüzde 100 aşı ile bağlantılı. Sağlığı çok iyiydi. Sigara içmiyordu. Sürekli spor yapıyordu. Kanolarımız vardı. Onları kullanırdı. Derin deniz balıkçısıydı..." dedi.
Almanya'dan da aşı kullandıktan sonra yaşlılarda ölümlerin yaşandığı haberleri geldi ama sayı açıklanmadı.
Özetle; her aşının artıları ve eksileri var. Kesin sonuçlar için daha çok bekleyeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA