Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Sultanahmet Camii

1609 ile 1616 yılları arasında, dönemin sultanı I.Ahmet’in emri ile Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından İstanbul’un tarihi yarımadasına inşa edilmiş olan Sultanahmet Camii, Sokullu Mehmet Paşa sarayının bulunduğu yerin satın alınıp yıkılması ile günümüzdeki konumunda bulunmaktadır. Ayasofya’nın müzeye çevrilmesiyle, İstanbul’un ana camisi haline gelmiştir.

Giriş Tarihi: 22.04.2013 16:23 Güncelleme Tarihi: 26.01.2018 09:18
Mimar Mehmet Ağa, daha önce hiçbir sanatkarın yapmadığını yapmış, çok yönlülüğünü aynı eserde göstermiştir. Eserin planını kendisi çizmiş, duvarlarını kendisi süslemiş, kapıları kendisi beğenmiş, şiir renk ve ses güzelliğini de kendisi vermiştir.

Mavi, yeşil, sarı ve beyaz renkte 20.000'i aşkın bitki motifleri kullanılmış İznik çinileri ile süslenmiş olan cami, büyük ve yarım kubbelerinin mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Sultanahmet Camii yabancı turistler tarafından "Blue Mosque" (Mavi Cami) olarak adlandırılır. Caminin içi çiniler dışında, Kuran'dan sözler içeren hatlarla kaplıdır ayrıca 200'i aşkın cam ile aydınlatılmaktadır ve altı minaresi bulunur. Avlusu neredeyse caminin kendisi kadar geniş olmakla birlikte, kesintisiz kemeraltıyla çevrilmiştir.

Sultan Ahmet Camii, medreseler, hünkar kasrı, arasta, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, dükkanlar, hamam, çeşme, imarethane ve kiralık odalardan oluşan külliyesiyle birlikte, İstanbul'daki en büyük alana sahip yapılardan biridir, fakat maalesef bu yapıların bazıları günümüze kadar varlığını sürdürememiştir. Zamanında altın ve diğer değerli taşlardan yapılmış avizeleri şuan kaldırılmış ya da yağmalanmış olup günümüzde göremediğimiz parçalardır. İnşa edildiği dönemde Cuma günleri Topkapı Sarayı'ndakiler ibadet etmek için seçtikleri cami Sultan Ahmet'tir. 400 yıla yakın tarihi olan Sultan Ahmet günümüzde dünya çapında şöhrete sahiptir. ABD eski Devlet Başkanı Bill Clinton'ın iki kez ziyaret ettiği cami, her yıl ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.

Girdiğiniz anda bitmesini istemeyeceğiniz rüyada ya da coşkulu mavisiyle akvaryumdaki balıkları izlercesine kendinizi huzur dolmuş hissedeceğiniz cami, Türklerin ve turistlerin İstanbul'a ayak bastıklarında ilk uğradıkları yerdir. Her zaman kalabalık olan avlusundaki insanlarla birlikte, günbatımı vaktinde, caminin ışıklandırmaları açıldığında ve bambaşka bir güzelliğe büründüğünde siz de yüzünüzü camiye çevirerek akşam ezanını dinleyebilirsiniz.

Not; Sultanahmet Camii hergün namaz vakitleri hariç 09:00-18:00 arasında ziyarete açıktır.

Giriş üçretsizdir.

Sultan Ahmet Camii 'ne Nasıl Gidilir?

Taksim'den gidecekseniz; Taksimden gidecek olan ziyaretciler için 2 yol vardır 1.si Taksim-Beyazıt otobüsünü kullanarak Beyazıt'a gidilir ordan ister 10 dk. tramway caddesinden Sultanahmete doğru yürümek.

Diğer bir yol ise Taksim Finiküler ile Kabataş'a ordan da Kabataş-Zeytinburnu tramwayı ile Sultanahmet Durağında inebilirler.

Beşiktaş'tan ilede yukarıdaki yolu uygulayarak ulaşabilirsiniz.

Eğer Kadıköy'den gidecekseniz . Kadıköy-Eminönü vapuruyla Eminönü'ne geldikten sonra ister tramwaya binip Sirkeci-Gülhane Duraklarından sonra Sultanahmet Durağında inerek rahat bir şekilde ulaşır yada Tarihi yarım adada 10 dk yürüyerek bu muhteşem camimize ulaşabilirsiniz.

Eğer Üsküdardan gidecekseniz. Üsküdar-Eminönü vapuruyla Eminönü'ne geldikten sonra ister tramwaya binip Sirkeci-Gülhane Duraklarından sonra Sultanahmet Durağında inerek rahat bir şekilde ulaşır yada Tarihi yarım adada 10 dk yürüyerek Sultanahmet camii 'ne ulaşabilirsiniz.

SON DAKİKA