Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Pandeminin kazananı akıllı bileklikler

Pandemiyle birlikte sağlık uygulamaları ve sağlık cihazlarına olan talep artmaya devam ediyor. Bu noktada ise akıllı bileklikler ve akıllı saatler öne çıkıyor. Özellikle akıllı bileklikler artık kişisel sağlık verilerini taşıyan en büyük depolara dönüşmüş durumda

Pandemi döneminde sağlık verilerinin ne kadar önemli olduğunu Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 açıklamalarından anlıyoruz. Hayat Eve Sığar uygulaması ve benzeri birçok uygulama pek çok ülkede kullanılıyor. Üstelik bu veriler hastalığın yayılmasını önlemek için büyük önem taşıyor. Her gün milyonlarca insanın sağlık verisi akıllı bileklik ve saatler aracılığıyla toplanıyor. Ancak Apple ve Google gibi platformların bu noktada diğer tüm üreticilerin önünde yer aldığını söylemek doğru olur.
Üstelik bu iki şirket sahip olduğu verilerle kalp ritmi, kandaki oksijen oranı, adım sayısı, nerelerde koştuğumuz ya da yürüdüğümüzü biliyor. İşte bu verileri sürekli takip edeceğimiz cihazların sayısı da giderek artıyor. Kandaki oksijen doygunluğu, kalp ritminin biyolojik veri haline geldiği günümüzde çok kritik veri halini aldı. En başta boy, kilo, yaş, cinsiyet ve stres verilerini girdiğinizde artık sizin her adımınız verilerinizin iz düşümü haline geliyor. Aslında adım atışımızın bile kişisel bir davranış haline geldiğini düşünecek olursak, kişisel veriler konusunda rekabetin bileğimize uzanması şaşırtıcı değil.

HER SPOR TAKİP ALTINDA

Akıllı saat ve bilekliklerin takip ettiği sporların sayısı da sürekli artıyor. Huawei Küresel Geliştiriciler Konferansı sırasında altı yeni ürün tanıtırken akıllı saat ve bileklik odak noktasında yer alıyordu. Yeni amiral gemisi akıllı saat Huawei Watch GT 2 Pro, iki haftaya kadar pil ömrü, 100'den fazla egzersiz modu ve profesyonel düzeyde fitness veri izleme özellikleri sunuyor. Sağlık takibi özellikleri, daha doğru kalp atış hızı ölçümleri sağlayan güncellenmiş Huawei TruSeen 4.0+ ile şimdiye kadarki en gelişmiş durumda. Huawei, kayak, kros kayağı, kar kayağı ve golf dahil olmak üzere yeni antrenman modlarını da tanıttı. Bunlar, kullanıcılara profesyonel sporlar için gerçek zamanlı performans izleme ve analizler sağlamak için mevcut seriye dahil ediliyor.

SAĞLIK DANIŞMANI KOLDA

Huawei Watch GT 2 Pro ile birlikte tanıtılan Huawei Watch Fit, yuvarlak dikdörtgen saat yüzü tasarımına sahip ilk Huawei spor akıllı saati. Akıllı saat, daha fazla içerik ve daha iyi bir etkileşim deneyimi sunmaya yarayan 1,64 inç AMOLED ekrana sahip.
39 gram ağırlığındaki Huawei Watch Fit, bir spor bilekliği kadar hafif. Saat, kandaki oksijen, uyku ve stres koşullarındaki değişiklikleri takip etmek, 24 saat nabız ölçümü sağlamak için Huawei TruSeen 4.0 teknolojisine sahip. Tüm veriler, kullanıcıların daha iyi ve daha sağlıklı yaşamlar sürmesine yardımcı olan fitness önerileri oluşturmak için analiz ediliyor.
Bu doğrultuda Türk Telekom'un da sağlık girişimlerine yatırım yaparken en önemli dayanağını veri oluşturuyor. Yapay zeka ve bulut tabanlı sağlık çözümleri Türk Telekom girişim sermayesi fonu TT Ventures'ın odağında yer alıyor. Sadece telekom şirketleri değil, bankaların, sigorta kurumlarının da artık sağlık verileri konusunda oldukça istekli olduğunu belirtelim.

Uygun fiyatın arkasındaki veri



Akıllı bileklikler saat kadar yer kaplamıyor ve fiyatları daha makul. Akıllı saatin pek çok sağlık ve spor takip işlevini de yerine getiriyor.
Bileğinizde taşıdığınız akıllı cihazları bazen unutabilirsiniz. Son bir hafta boyunca deneyimlediğimiz Xiaomi Mi Band 5, hareketsiz kaldığınız zamanlarda hareket uyarısı vermek için ayarlanmış bir ürün. Alarm özelliği ile de sabahları dilediğiniz saatte uyanabilmenize yardımcı oluyor. 11.9 gramlık ağırlığı sayesinde hafif bir kullanım sağlıyor. Değiştirilebilir kordonu sayesinde dilediğiniz gibi kullanabileceğiniz model, hem fonksiyonel hem de çok yönlü bir deneyim yaşatıyor.
50 metreye kadar su geçirmez özelliği ile piyasaya sürülen Xiaomi Mi Band 5, özel manyetik kayış yapısı sayesinde kolunuzdan çıkarmadan şarj edilebiliyor. Olumsuz tarafı ise şarj cihazının sadece Mi Band'e özel olması. USB Xiaomi Mi Band 5, hem küçük boy hem de büyük boy kordon boyutlarında kullanılabiliyor.
1.1 inç genişliğinde hazırlanmış olan ve 126 x 294 piksel görüntü kalitesi sunan ekranı, 16 milyon renk kapasitesi ile canlı ve gerçekçi renkler vadediyor. 2.5D kavisli ekran olarak hazırlanmış AMOLED ekranı, çoklu dokunma özelliği ile işlerinizi birkaç ufak hareketle halledebilmenize yardımcı oluyor. Kaliteli ve güçlü ekranı, her türlü ışıklı ortamda sorunsuz bir görüntüleme imkânı sağlıyor.
Daha sıkı çalışmanıza ve antrenmanlara odaklanmanıza yardımcı olmak için hazırlanmış akıllı bileklik, Spotify gibi popüler müzik uygulamalarını yönetebilmenize de yardımcı oluyor. Popüler listeleri görebilmenize, podcast'leri yönetebilmenize ya da müziği dilediğiniz gibi kontrol edebilmenize yardım eden ürün, spor yaparken keyifli dakikalar yaşamanızı sağlıyor.


Titreşimli uyarı erken önlem aldırıyor



Akıllı bileklikler sahip oldukları sensörlerle verileri topluyor. Toplanan veriler sağlık verilerinin takibinde büyük önem taşıyor. Kısa bir süredir deneyimlediğimiz Huawei Band 4 Pro, üzerinde bulunan çok sayıda sensör sayesinde sağlığınızı koruyabilmeniz için analiz edilmesi gereken temel verileri toplayarak depoluyor. Takip edeceğimiz verilere ve ayarlara göre kalp ritminizi ve kanınızdaki oksijen doygunluğunu ölçüyor. Bu sayede olağan dışı bir durum oluştuğunda titreşim yolu ile sizi uyararak gerekli önlemleri erkenden alabilmenize olanak sağlıyor.
Cihaz, hem yazılım desteğiyle hem de fiziksel seçeneklerle tüm beklentileri karşılıyor. Huawei Watch Face Store adı verilen arayüz mağazası, bilekliğinizin ekranını farklı tasarımlarla kişiselleştirmenize olanak tanıyor. Bu sayede ruh halinize veya bulunduğunuz ortama göre cihazınızı ayarlayabiliyorsunuz. Fiziksel olarak sunulan siyah, pembe ve kırmızı gibi farklı kordon ve gövde rengi seçenekleri, kıyafetlerinizle bilekliğiniz arasında eşsiz bir uyum yakalayabilmenize yardımcı oluyor. Bu sayede hem şık hem de teknolojiye önem veren bir imaj oluşturabilmeniz mümkün hâle geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA