Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yeni iPhone’dan haber alınamıyor

Apple’ın 15 Eylül tarihinde düzenlenen online etkinliğinde merakla beklenen iPhone 12 ‘saklandı’... Marka, yeni iPad Air, erişilebilir fiyata sahip akıllı saat Apple Watch SE ve diğer yeni servisleriyle karşımıza çıkarken pandemi, Apple’ın kanunlarını da yerle bir etti

Her yıl eylül ayının en büyük heyecanı Apple'ın amiral gemisi yeni iPhone modelinin tanıtıldığı toplantı olurdu. Yaklaşık 10 yıldır Apple'ın yeni amiral gemisi iPhone modelinin tanıtımını San Francisco'da yerinde izler, demo alanında ürünle ilk deneyimleri paylaşırdım. Sonuçta Google'da en çok aranan, her yıl sürekli üzerine yorumlar yapılan, tüketicilerin satın almasa bile en dikkatle izlediği ürün tanıtımı olurdu. Bir gün ve birkaç saat öncesinden canlı yayınlar yapılarak heyecan doruk noktasına çıkarılırdı. Pandemiden sonra pek çok etkinlikten olduğu gibi bu büyük şölenden de mahrum kaldık.
Apple ise 15 Eylül'de yeni iPhone modeli yerine, kandaki oksijen oranını ölçen altıncı nesil Apple Watch, daha erişilebilir Apple SE, 8'inci nesil iPad Air ve ilk 5 nanometre A14 işlemciye sahip iPad Air'i tanıttı.

APPLE STRATEJİSİNİ DEĞİŞTİRDİ
Sosyal medyada çoğunlukla tanıtılan ürünlerin detaylarından çok yeni iPhone'un neden tanıtılmadığına ilişkin tahminler konuşuldu. En çok konuşulan iddia; "Pandemi dolayısıyla üretim zincirindeki kopma nedeniyle üretimdeki sorunlar yüzünden yetişmedi" oldu. Bu en çok ilgi gören tahmin olsa da, online toplantılarda dikkatin 1 saat sonra tamamen dağılması, sonrasında çıkacak ürünlere ilgiyi azaltabilirdi.
Apple, işte bu yüzden baştan sona yeni bir strateji izledi. Yani eski alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyordu. O yüzden tüm dünyada eylül ayında yeni eğitim dönemi başlarken, en uygun ürünler de Apple Watch ve Apple iPad oldu.



APPLE PARK SAHNEYE DÖNÜŞTÜ
Apple sonuçta eylül ayına ait bir ezberi bozdu. Ancak online düzenlenen bir lansmanın nasıl olması gerektiğine ilişkin ders niteliğinde de bir sunum yaptı. Apple Park'ın yeni kampüsü 15 Eylül'de gerçekleştirilen etkinlikte sahneye dönüştü. Yani etkinliklerin düzenlendiği Steve Jobs Theather değil, kampüsün tamamı sahne olarak kullanıldı. Her yeni üründe Tim Cook ile başlayan sahne ürün yöneticilerinin uzmanlıklarına göre bizi kampüs içinde gezintiye çıkardı. Ürün yöneticisi, ürünü kullananların yaşadığı deneyim ve yeni servislere kadar uzanan çizgide dört ana ürün ve yeni servisler tanıtıldı.

SERVİSLER APPLE ONE ÇATISI ALTINDA
Şimdi tanıtılan ürünlerin detaylarına bakmadan yeni servislere ve servislerin Apple One çatısı altında nasıl toplandığına bakalım. Etkinlikte tanıtılan Fitness+ servisi dahil, oyun servislerinin toplandığı Arcadia, bulut hizmetinin sunulduğu iCloud, Apple News gibi tüm servisler Apple One çatısı altında sunuluyor. Kullanıcılar tek tek servislerden yalnızca bir tanesine üye olabileceği gibi tümünü Apple One çatısı altında bireysel ya da aile üyeliği ile kullanabilecek. İşte servisler ve ürünler çatısı altından bakınca iPhone'un tanıtılmaması gayet doğal. Genelde her yıl iPhone'un gölgesinden kalan ürünler ayrıca ilk kez tanıtılmış oldu. Ürünler Apple mağazalarında, Türk Telekom gibi operatörlerin satış bayilerinde ve teknoloji marketlerde satışa sunulacak.

KANDAKİ OKSİJEN ORANI ÖLÇÜLECEK
Yeni altıncı kuşak Apple Watch'un sahip olduğu yenilikleri tek cümlede özetlemeye çalışırsak; kandaki oksijen oranını ölçmesi, yeni mavi ve kırmızı renk serisi, artan performans, fitness+ servisi ve tüm ailenin kullanımına özel yenilikleri içeren family setup gibi detayları sayabiliriz. Aslında kandaki oksijen oranı Samsung ve Huawei tarafından akıllı saatlerde daha önce kullanıldı. Apple pek çok konuyu ilk kez yapsa da en doğru deneyimi yaşatma konusundaki yetenekleriyle rakiplerinden ayrılıyor.
Diğer taraftan kırmızı ve mavi yeni renk seçenekleri, tek parça bileğe takılan yeni kayışlarla dikkat çekiyor. Ultra hafif Solo Loop kesintisiz ve gerilebilir bir kayış tasarımına sahip. Pil ömrü ve performans konusundaki iyileştirmeler tabii ki altıncı nesil Apple Watch Fitness+ uygulaması eğitmenler eşliğinde iPhone, iPad, Apple TV ekranına performansınızı yansıtarak katılabiliyorsunuz. Bu gerçekten farklı ve keyifli deneyim olabilir. Ayrıca Watch OS7 yazılım güncellemesiyle düşük yoğunluklu VO2 Max, uyku izleme, otomatik el yıkama algılama ve yeni antrenman türlerini içeren yeni sağlık ve fitness özellikleri, kullanıcıların genel sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı oluyor.

ÇOCUKLAR İÇİN KULLANIŞLI APPLE WATCH SE
Etkinlikte tanıtılan Apple Watch SE ise daha erişilebilir bir cihazla ailenin tümünün kullanacağı bir ekosistemi yaratmayı hedefliyor. Bunun için daha uygun fiyatlı bir Apple Watch seçeceği telefonda olduğu gibi SE modeliyle karşımıza çıkıyor. Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 ile aynı ivmeölçer, jiroskop ve hep açık altimetreyi kullanıyor ve kullandığı en yeni hareket sensörleri ve mikrofon sayesinde, düşme algılama, Acil SOS, uluslararası acil durum aramaları ve Gürültü uygulaması gibi güçlü sağlık ve güvenlik özellikleri sunuyor. Aslında en önemli detaylardan biri de çocuğunun sağlık durumunu ve konumunu merak eden ailelere sunduğu veriler önemli. Düşme algılama özelliği, kullanıcının düştüğü anı algılamak için özel bir algoritma ve Apple Watch SE'deki en yeni ivmeölçer ve jiroskopu kullanıyor. Bileğin izlediği yolu ve darbe hızlanmasını kullanan Apple Watch, düşüşten sonra kullanıcıya uyarı gönderiyor. Kullanıcı bu uyarıyı yok sayabiliyor veya acil servisleri aramak için kullanabiliyor. Saat, düşüşün ardından yaklaşık 60 saniye boyunca hiçbir hareket algılamazsa, otomatik olarak acil servisleri arayıp, kullanıcının konumunu enlem ve boylam koordinatlarıyla birlikte belirten bir sesli mesaj paylaşıyor ve kullanıcının belirlediği acil durumda iletişim kurulacak kişilere mesaj gönderiyor. En önemlisi de family Setup uygulamasıyla tüm uygulamaların kontrolü sağlanabiliyor.

A14 İŞLEMCİYİ ÖNCE İPAD AİR KULLANDI
Apple yeni işlemcilerini ilk kez hep yeni iPhone da kullanırdı. Bu tanıtımda öncelik değişti. 5 nanometrelik A14 bionic işlemci ilk kez yeni iPad Air de kullanıldı. Bu güçlü işlemci iPad Air için en çekici unsurlardan biri oldu. Saniyede 11 trilyon işlem yapan bu yeni işlemci iPad Air için en önemli farklılaşma unsuru oldu. Beş farklı renk seçeneğiyle sunulan iPad Air, daha büyük 10.9 inç Liquid Retina ekranıyla tam ekran tasarıma, daha gelişmiş kamera ve ses özelliklerine, üst düğmede yeni entegre parmak izi okuyucu Touch ID sensörüne sahip. Apple etkinlikte oyun, fotoğraf ve müzisyenlerin arzu ettiği performans isteğine iPad Air ve yeni A14 Bionic işlemci ile yanıt vereceğini söyledi. Yeni iPad Air'in önümüzdeki ekim ayından itibaren satışa çıkması bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA