Salçanın havayla temas etmesi, saklama yönteminiz ya da kullandığınız kaşık bile salçanızın küflenerek bozulmasına neden olabilir. Küflenen salçadan yemek ise karnınızın ağrımasına ve midenizin bulanmasına yol açabilir. Salçanız küflenmeden önce almanız gereken önlemler ise şu şekilde;
CAM KAVANOZ
Salça için plastik ya da teneke kutu kullanmak küflenmesine neden olabilir. Salçayı saklamak için en sağlıklı yöntem cam kavanozlardır. Salçayı cam kavanozda muhafaza etmek küflenmesini engeller.
Dışarıdan alınan hazır salçaları da kutusundan çıkarıp cam kavanoza aktarın.
Kapağını sıkı kapamaya ve hava almamasına önem gösterin. Çünkü; küflenmesinin en temel sebebi hava ile temas kurmasıdır.
MUHAFAZA
Salçanızda küf oluşmaması için salçanızı nasıl muhafaza ettiğinize dikkat etmelisiniz. Eğer salçanızı evde kendiniz yaptıysanız ve buzdolabında koyacak yer yok ise ortada bırakmak yerine küflenmesini engellemek için kapalı, serin, kuru ve karanlık kiler benzeri bir yerde muhafaza etmelisiniz.
TEMİZ KAŞIK
Salçadan alırken mutlaka temiz kaşık kullanmanız gerekir. Temiz olmayan, ıslak veya yemekle temas etmiş kaşık kullanmanız salçanın mikroorganizma ile olan gelişimi artarak küflenmesine yol açar. Salçanızın bozulmasını engellemek için temiz ve kuru kaşık kullanmalısınız.
HAVA İLE TEMAS
Salçanın hava ile en ufak teması ve neme maruz kalması küflenmesine yol açabilir.
Bu sebeple salçanın hava ile temasının az olmasına önem göstermelisiniz.
DONDURUCU
Salçayı buz kalıplarına ekleyerek buzlukta dondurun. Bu yöntem hem salçanın kullanımını kolaylaştırır hem de hava ile temasını azaltmış olursunuz.
Bu yöntem ile küflenmesinin yanı sıra ekşimesinin de önüne geçebilirsiniz.
TUZ
Hazır salçanın içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Bu sayede, salçanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaksınız. Ancak, yemek yapmadan önce salçanıza tuz ilave ettiğinizi unutmayın. Bu metodu hazır olarak aldığınız salçalar için kullanabilirsiniz.
Tuz kullanarak küf oluşmasını engelleyeceğiniz bir başka yöntem ise şöyledir;
Salçayı kaya tuzuyla karıştırın.
Salçanızı tencereye aktarın ve kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyerek karıştırın.
Salçayı muhafaza ettiğiniz kap çok büyük ise bu yöntem daha pratik olacaktır.
TERS ÇEVİRMEK
Salçanın bulunduğu kavanozu ters çevirerek muhafaza ederseniz küflenmesinin önüne geçebilirsiniz.
Salça kavanozunu ters çevirmek, salçanın kapağa baskı oluşturmasını sağlar. Böylece hava almasını engelleyerek küflenmenin önüne geçer.
TEREYAĞI
Salçanın üzerini kaplayacak miktarda tereyağını bir tavada eritin. Ardından salçanın üzerine ilave edin.
Salçanın üzerine eklediğiniz yağ donacağı için salçada küf oluşmasını engeller.
Sık sık kullanmayacağınız salçalar için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI
Salçanın üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyerek üzerini yağ ile kaplayın.
Üzerine zeytinyağı dökmek salça ile hava arasında adeta bariyer görevi görerek küflenmesini engelleyecektir.
FIRIN
Bir tepsinin içerisine salçayı yayın.
Üzerine az miktarda sıvı yağ ekleyin ve karıştırın.
Düşük derecede ayarlanmış olan fırına yerleştirin.
Ara ara salça fırında iken mutlaka karıştırın.
Salçanızın rengi koyulaşınca fırından çıkarın.
Cam kavanozun içerisine aktarın.
STREÇ FİLM
Ağzı açık kaplarda muhafaza etmek yerine streç film kullanabilirsiniz.
Streç filmi salçanın kapağında biraz büyük olacak şekilde kesin. Üzerini hava almayacak şekilde streç filmle sarın ardından salçanın kapağını kapatın.
Sık sık kullandığınız salça için bu metodu kullanabilirsiniz.