Kuruyemiş çeşitleri arasında bulunan fındık çiğ veya kavrulmuş olarak da tüketilmektedir. Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu topraklarda yetişen fındık, yaz aylarında olgunlaşır ve ağaçtan toplanır. Fındığın islenmesinde ise çeşitli aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalardan geçen kabuklu fındık en sonunda iç fındık olarak karşımıza çıkar. Kabuklu fındıktan çıkan iç fındık, çerezlik olarak tüketilir veya tatlılarda kullanılır. Kabuklu fındıklar kırıldıktan sonra "1 kg kabuklu fındıktan ne kadar iç fındık çıkar?" veya "1 kilo fındıktan ne kadar fındık içi çıkar?" sorularına yanıt aranır.
Fındık günümüzde Karadeniz Bölgesi´nde yetiştirilerek kültürel ve ekonomik önemini korumaktadır. Fındık işlendikten sonra iç fındık halinde hem çerez olarak tüketilir hem de yağ üretimi için kullanılır. İç veya kabuklu fındık marketlerde bulunup satın alınabilir, içi çiğ halde veya kavrularak da tüketilebilir. Fındık yetiştiriciliği tüm bu imkanlara olanak sağlamaktadır. Fındığını yetiştirip hasat ettikten sonra satan çiftçiler ekonomik açıdan gelirlerini sağlamaktadır. 1 kilogram kabuklu fındıktan 420 gram iç fındık çıkıyor. Daha sonra da iç fındık kavurma işlemine gönderilmektedir.