Prof. Dr. Vefik Arıca
Prof. Dr. Vefik Arıca
Çocuklarda okul başarısını düşüren ve önlenebilir 8 durum
07.02.2022 | Pazartesi

Ebeveynler çocuklarının başarılı bir akademik hayatının olması için elinden geleni yapmakta iken ihmal edilen bir konu okul öncesi çocukların en az bir kez genel sağlık muayenesinden geçmesi. Okula başlamadan önce mutlaka dikkat edilmesi ve okul performansını arttırmak için yapılması gerekenleri sıraladık.

ANEMİ (KANSIZLIK)

Türkiye'de her 10 çocuktan 4'ünde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebilmektedir. Tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliği, kilo alamama, boy kısalığı, ciltte kuruma ve beyne giden oksijenin azalmasından dolayı okul başarısını olumsuz etkileyebiliyor. Kansızlık sorunu olan çocuğunuza yumurta, kırmızı et, yeşil yapraklı sebze ve tahıl gibi demir içeren besinlerle, günde 1 tatlı kaşığını aşmamak kaydıyla pekmez vererek doğal takviyede bulunabilirsiniz.

ALERJİ

Çocuklarda alerji, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, uzun süren öksürük, alt ve üst solunum yolu problemlerine neden olabilir. Bunun sonucunda çocuk okuldan belirli bir süre uzak kalabilir ve okulda konsantrasyon eksikliğine yol açabilir. Çocuğunuzun bildiğiniz bir alerjisi yoksa ancak devamlı burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, döküntü gibi sorunları oluyorsa alerjiden şüphelenerek mutlaka ilgili hekime götürün.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite okul başarısını ve sınıfın başarısını etkileyebilen önemli bir sorun. Bu sorun bazen ebeveynler bazen de öğretmenler tarafından fark edilebilir. Bir şeye yeterince konsantre olamama, odaklanamama, çabuk sıkılma, okul başarısında azalma, öğrenmede güçlük, devamlı hareket halinde olma, sık ayağa kalkma, izinsiz söz alma, odaya girdiğinde her şeyi karıştırması gibi belirtiler olduğunda mutlaka ilgili hekime başvurun.

GÖRME BOZUKLUĞU

Çocuklarda görme bozukluğu fark edilmeyebilir. Bu nedenle özellikle online eğitimin son dönemde giderek artması ve yardımcı elektronik aletlerin çocuklarımız tarafında sık kullanılmaya başlandığı son dönemlerde başta miyop olmak üzere diğer görme bozukluklarında artış olduğu gözlenmektedir. Bu nedenle okul çağındaki çocuklara yılda en az 1 kere göz hekimi tarafından göz muayenesi önerilmektedir.

İŞİTME PROBLEMİ

Çocuğunuz televizyonu yüksek sesle izliyor veya yüksek sesle konuşuyor ise, derslerde iyi duyamadığı zamanlarda ise okul başarısı azalacağı için, kulak muayenesi okul çağı çocuklarında önem arz etmektedir. Okul başarısı azalan çocuk belirli süre sonra okula gitmek istemeyebilir bu nedenle yakın takip edilmelidir.

GENZİ ETİNİN NORMALDEN BÜYÜK OLMASI

Çocuğunuz gece uykudan sık uyanıyorsa, horlama ve diş gıcırdaması var ise geniz eti olabilir. Geniz eti büyük olan çocukta beyne giden oksijen miktarı az olacağından okul başarısı olumsuz etkilenecek ve solunum sıkıntısı yaşayabilir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

D vitamini eksikliği çocuklarda başta kemik ağrıları, büyüme geriliği, sık enfeksiyon hatta kanser gibi pek çok soruna neden olabilirken, okul başarısını da olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle belirli aralıklarla çocuklarda D vitamini düzeyi bakılarak gerekli takviyeler yapılmalıdır.

DİŞ VE DİŞ ETİ PROBLEMİ

Diş çürükleri çocuklarda sürekli baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, tekrarlayan ateşli enfeksiyonlar yapabilir. Bu nedenle erken tedavi edilmeyen diş problemleri okul başarısını ve devam konusunda sıkıntılar çıkabilmektedir. Bu sıkıntıları olan çocuklar mutlaka bir diş hekimine gidilmelidir.

SON DAKİKA SON DAKİKA