Sıklıkla hasta olmanın altında yatan en büyük neden bağışıklık sisteminin güçlü olmamasıdır. Çocuğunuzun bağışıklığını desteklemek ve dolayısıyla sıkça hastalanmasının önüne geçmek için beslenmesine dikkat etmek çok önemlidir. Peki, çocuklar bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeli? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HAKKINDA
Bağışıklık sistemi, vücudumuzu, enfeksiyonlara yol açan virüs, bakteri ve parazit gibi mikroorganizmaların zararlı etkilerine karşı koruyan sistemdir. Bağışıklık sistemi mikropları vücuda girdiği yerde yok edemezse yayılmasını engellemeye çalışır.
Bağışıklık sistemi fonksiyonları akyuvarlar, timus bezi, dalak, lenf bezleri, kemik iliği gibi birçok organın birlikte çalışması ile yerine getirilir. Bu organlardan birinde görülecek hastalıklar, bağışıklık sisteminde de zafiyet oluşturur.
Yenidoğan bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemi için ilk adımdır. Daha sonra beslenme tipi , çocukken geçirilen hastalıklar, olumsuz çevre koşulları, düzensiz uyuma ve stres bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Bağışıklık sistemi güçsüz olan çocuklar çok sık hastalanır. Özellikle enfeksiyon olarak görülen hastalıkları daha sık yaşarlar.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için aşağıdaki besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemlidir:
ÇOCUKLAR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NASIL BESLENMELİ?
Günde en az 4 öğünden oluşan, yaşlarına uygun ve yeterli kaloriyi sağlayan bir beslenme modeli, çocukların bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde oldukça etkilidir. Özellikle karbonhidrat, protein, yağlar, vitamin ve elementler bakımından zengin bir beslenme, ayrıca bunlara ilaveten sebze ve meyve gibi besinlerin bulunması bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğan ve sarmısağın antimikrobiyel ve bağışıklığı güçlendirici etkileri bilindiğinden beslenmede yer alması önemlidir. Şimdi bağışıklığı artırmaya yardımcı olan besinlere bir göz atalım...
Sebzeler: Lahana, kereviz, lahana, turp, pazı brokoli, ıspanak
Meyveler: Özellikle kış aylarında görülen hastalıklardan korunmak için C vitamini yüksek portakal, mandalina, limon ve kivi.
Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar.
Kuruyemiş, zeytin ve zeytinyağı E vitamini açısından oldukça zengin olduğu için tercih edilmelidir.
A vitamini açısından zengin, greyfurt, havuç, kuru kayısı, yaban mersini, pancar, kırmızı turp, böğürtlen gibi meyve ve sebzeler.
Kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleriyle birlikte bakliyatlar çinko içeriği yüksek bağışıklığı güçlendirici besinler.