Bu kış yoğun kar yağışı etkisi altında kalan Tokat'ta Mart ayı gelmesiyle şehri yine beyaz örtü kapladı. Kar yağışı denizlerde de balıkları yağlandırarak lezzetini arttırdığı için haliyle vatandaşın balığa sofralarda rağbeti de artıyor. Peki ilkbahara geçiş öncesi balık sezonu bitmeden şuan balık tezgahlarında en çok hangi balıklar rağbet görüyor? İşte balık sezonu biterken en çok tüketilen balık çeşitlerini sizler için sorduk.
MEZGİT, LEVREK, ÇUPRA VE BARBUN BU ARA ÇOK SATIYOR
Tokat merkezde taze balık satışı yapan bir işletme konu hakkında bilgi verdi. İşletme sahibi Ebubekir Üneş, "Sezon itibariyle yaş hamsi bitti. Şoklu geliyor artık yani depolanmış balık geliyor. Hamsi bolluğu 11-12. ay için geçerli. Ama kar yağdıkça balık yağlandığı için lezzetli oluyor. Şuan mezgit, barbun, çupra, levrek yağlıdır mesela çok da güzeldir. Hamsinin şoklu olması yenmeyeceği anlamına gelmez lezzetlidir ama bir tık daha yaş hamsiye göre tadı düşüktür ama yenmeyeceği anlamına gelmez o da bu senenin balığı. Ne vitamininde eksilme ne de insan sağlığına en ufak bir zararı yoktur. Bu balıklarımızın şoklandığı yerler Sağlık Bakanlığımızın onayladığı kurumlar tarafından test ediliyor. Belirli günlerde ve belirli derecelerde yapılıyor. Şuan en güvenilir lezzet de balık çünkü en azından doğal deniz suyundaki balıklara hiçbir müdahalede bulunulamıyor. Özellikle şu havalarda yemek lazım. Zaten bitmek üzere sezonu. Bu aydan sonra da azalır" diye konuştu.
SEBZE, ET VE TAVUĞA GÖRE FİYATI DAHA UYGUN
Ebubekir Üneş, "Tokat kültüründe en çok hamsi satılır, onu mezgit, barbun, istavrit, çupra, levrek takip eder. Biraz daha ızgara sevenler için çupra ve levrek gider. Somon gider. Fiyatlarımız şuan hamsi 35 lira. Balık fiyatlarımız 35 lira ile 100 lira arasında değişiyor. Gün şartlarına göre; sebzeye, ete, tavuğa bakarak çok çok uygun. Diğer şehirlere oranla Tokat'ta fiyatlar biraz daha uygun.Tavuk olsun, kırmızı et olsun yemle, kimyasallarla mutlaka desteklemek zorundalar ama balıkta böyle bir şey olmaz. Aradaki fark nakliye yani geminin mazot fiyatı farkı biner ama yine halka yiyecek olarak en uygun balık ulaşır. Doyurucu, sağlıklıdır. Korona sürecinde mesela televizyonlarda da çok duyduk bunu balığı yemek gerekir" ifadelerini kullandı.