Markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen Bilecik Çaltı ovasındaki bir kasa salçalık domates 130 ila 150 lira arasında satılıyor. 20 kilosu bir kasa gelen salçalık domatesten almak isteyenlerin ihtiyacına göre 200 liraya evine teslim ediliyor. Fabrikasyon domatesi tercih etmeyip organik domatesi tercih edenlerin adresi Bilecik Söğüt'te bugün hemen hemen her evin bahçesinde salça kazanları kaynıyor.
Kavanozlara doldurulan organik salçanın yapımı için Söğüt Belediyesi'nin yaptırdığı Salça Kaynatma Merkezi'nde de vatandaşlar salça yapmak için sıra bekliyor. Özel olarak hazırlanan üstü kapalı salça kaynatma merkezinde her kazan için ayrı bir çeşme bulunuyor ve her ocakta kaynatılan salçaların kokusu uzaklardan duyabiliyor.
KAŞIĞI TERS ÇEVİRİP KIVAMINA BAKIYOR
Organik salçanın raf ömrünün kısa olduğunu belirten Hatice Karabacak, eni iyi tadı alabilmek için domatesin iyi kızarmış, yıkanmış ve tuzunun iyi ayarlanmış olması gerektiğini anlatıyor. Dev kazanlarda kaynatılan salçanın kıvama gelip gelmediği ve kalitesinin anlaşılması için sık sık çorba kaşığıyla test ettiklerini belirten Karabacak, "Eğer salça dolu kaşığı ters çevirirseniz dökülmezse o salça olmuş ve kıvamı tam yerindedir.
Ayrıca salça kazanın dibinin tutmaması için duruma göre en az 5-6 saat sürekli karıştırılması gerekir. Bir kazan salçayı yapmak 10-12 saatinizi alabilir" diye konuşuyor. Tuncay Karabacak da, "5-7 kilo domatesten bir kilo salça çıkar. Bir kavanoz salça, en ucuz peynir parasına 130 liraya satılıyor. Ama biz satmıyoruz" diyor.
Kazan başında salçalık domatesleri karıştıran Ahmet Nane de, "Salçamızın tadını ilk kez tadanlar, tadının çok lezzetli olduğunu ve hiç fabrikasyon salçaya benzemediğini söylüyorlar. Salçamızı tadanlar bir daha bırakamıyor" diyor. Yüksel Şafak da, " Gece salça yapmak gündüze göre daha az yorucu oluyor" diye konuşuyor.