Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

‘Her Temas Bir İz Bırakır’

Müzeler, galeriler kapandı, sergiler, konserler ya iptal edildi ya ertelendi ya da online gerçekleşti. Kısıtlanan fiziki dünya dijital ortama taşındı, sınırlar buharlaştı. Birçok ülkede sanatçılar için acil durum fonları oluşturuldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen "İstanbul Yeditepe Konserleri" hem sanatçılara hem de bizlere moral oldu. Krank Art Gallery'nin "Her Temas Bir İz Bırakır" online karma sergisi etkileyiciydi. Farklı disiplinden sanatçıları bir araya getiren sergi yaşanan zor koşulları sanatsal üretime dönüştürürken, "mahremiyet" kavramını da bizlere yeniden sorgulattı. Sanal sergide, "Evde mahsur kalmak mahremiyet algımızı nasıl değiştiriyor? Aile, sevgililik, uzaklık konularında düşüncelerimizi nasıl etkiliyor? Sosyal mesafeyle yasaklanan dokunma hakkımız hangi anlama geliyor?" soruları üzerinden sanatçıların bakış açılarını görme fırsatı bulduk. Ünlü yazar Franz Kafka "Mahremiyet Her Şeydir" diyor. Bizler sosyal medya üzerinden kitlesel izlenmeye böyle gönüllü onay verirken bu ne kadar mümkün?

Sanal sanat işine pek alışamadım doğrusu. Kitap, sahne kokusu başka bir şey… Çok şükür hayatı içine alan sanat etkinlikleri yeni kurallara uygun şekilde yeniden canlanıyor. Devlet Tiyatroları da 1 Eylül'den itibaren sanatseverleri ağırlamaya başlayacak. Yeni 17 oyun prömiyer yapacak. Geçen yıl seyircisini tüketmemiş, repertuvarda olan oyunlar da eylül, ekim aylarından itibaren seyirciyle buluşacak. Ankara'da ilk etapta Cüneyt Gökçer, Stüdyo Sahne, Akün Sahnesi ve Küçük Tiyatro açılacak. Cüneyt Gökçer'de "Leyla ile Mecnun" oyunuyla sezon başlayacak. "Aşık Veysel" isimli oyun ilk kez tiyatro sahnesinde 1 Eylül'de sahne alacak. Yerli bir oyun olan Sabahattin Kudret Aksal'ın Sonsuzluk Kitabevi eseri de 8 Eylül'de prömiyer yapacak. Akün Sahnesi'nde geçen sezon da ilgiliyle izlenen "Açık Denizde" ve "Siyahlı Kadın" isimli oyunları seyirciyle buluşacak. Sahnelerde yoğun önlemler alınıyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, her türlü önlemi aldıklarını belirterek ekliyor; "Sanatçılarımızın ve seyircilerimizin sağlığı açısından her türlü önlemleri aldık. İyi bir sezon olacağını düşünüyorum. Koltuklarımızı bir boşluk bırakacak şekilde düzenledik. Maskesiz ve ateş ölçmeden hiçbir seyircimizi sahnemize almayacağız." Alman edebiyatçı Johann Wolfgang Von Goethe'nin dediği gibi "İnsan her gün hoş bir şarkı dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir resme bakmalı ve mümkünse aklı başında birkaç söz söylemelidir ki, dünyevi kaygılar Tanrı'nın insan ruhuna aşıladığı güzel duygusunu silip yok etmesin." Güzel bir hafta dileğiyle…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA