Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Bir fırça darbesi

Kelimeleri olmayan şiir, şarkı, kitaptır. Özlemin, duygunun, düşüncenin, aşkın, doğanın, yaşamın estetik kurallarla dile gelmesidir. Ellerin yürekle bir fırça darbesinde buluşmasıdır. Renkler ve şekillerle ayrıntıları görünür kılar. Pablo Picasso'ya göre resim yapmak günlük tutmanın diğer bir yolu…"Resim, kişiliğimin sonsuz süren bir dakikasıdır" diyen Salvador Dali başarısının sırrını da veriyor; "Çılgın olun!" Sadece resim yaparken yaşadığını hissettiğini söyleyen Vincent van Gogh da, "Eğer içinizden bir ses resim yapamayacağını söylüyorsa, mutlaka resim yapın" diyor. Yaşamı ve eserleriyle hayranlık duyduğum, Meksikalı ressam Frida Kahlo da resmin ölümsüzlüğünü ne güzel özetliyor; "Çiçeklerin resmini yapıyorum, böylece ölmeyecekler"

Resmin büyüsü, sanat tarihinin en büyük dâhilerinden Leonardo da Vinci'siz anlatılır mı?Mona Lisa'nın yanı sıra, Kayalıklar Bakiresi, Son Akşam Yemeği gibi önemli eserlerin sahibi.. "Aşk bilgiden doğar. Ne kadar derin bilirsek o kadar severiz. İnsanın bilgisi arttıkça sevgisi çoğalır" diyen Vinci ressam olmasının yanı sıra filozof, matematikçi, heykeltıraş, mühendis, mucit, mimar. "Leonardo da Vinci'ye Saygı" sergisi 5 Ekim'de Ankara'da sanatseverlerle buluşuyor. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açılacak sergide Onay Akbaş, Bedri Baykam, Mercan Dede (Arkın Ilıcalı), Devrim Erbil, Burçin Erdi, Yalçın Gökçebağ, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Bahar Oganer, Tülin Onat, Cem Sağbil ve Barış Sarıbaş'ın büyük boyutlu resim ve heykelleri yer alıyor. Serginin projesi ressam Onay Akbaş tarafından hazırlandı. Sergide, Vinci Belgeseli de gösterilecek. Çankaya Belediyesi ile İtalya Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleşen sergi salgın önlemleriyle 1 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

Dünya sanat tarihine damgasını vuran ressamlarımızı da anmadan geçmeyelim; "Osman Hamdi Bey (Kaplumbağa Terbiyecisi, İki Müzisyen Kız), Şeker Ahmet Paşa (Narlar ve Ayvalar) İbrahim Çallı (Mor Salkımlar, Zeybekler) Abidin Dino (Uzun Yürüyüş, Mutluğun Resmi, Dört Kent, Dağ-Deniz ), Turgut Zaim (Yörükler Köyü), Hikmet Onat (Siperde Mektup Okuyan Askerler, Topkapı Sarayı)" Cumhuriyet döneminden Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Cemal Tollu, Nuri İyem, Nurullah Berk. Çağdaş Türk ressamlarından Mehmet Güleryüz, Muhsin Kut, Tülay Tura Börteçene, Özdemir Altan, Devrim Erbil, İnci Eviner, Nedret Sekban… Gündelik hayatın yorgunluklarını hafiflettiğiniz bir hafta diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA