Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Yaşının güzeli

Türkülere, şiirlere, resimlere, kitaplara konu olan al yanaklar, uzun kirpikler, selvi boylar, kara kaşlar, sarı saçlar, ince beller…Tarih boyunca ne çok değişmiş güzellik ölçüleri…Antik çağda, kadınlar yuvarlak yüzlü, büyük yanaklı, geniş alınlı, kalçalı olarak tasvir edilir. Tek kaşlı olmak da saflığın, zekânın işaretidir aynı dönemde. Rönesans sanatçıları idealize edilmiş kadınları genellikle kıvrımlı, solgun ama hafif yanaklı yuvarlak yüzlü çizer. M.S 200'lerin başında Çin'den Güney Amerika'ya birçok ülkede siyah dişler statü, güzelliğin sembolü olur. Aristokrat geleneği olan diş boyamanın cazibeyi arttırdığı düşünülür. Makyajın tarihi Mısırlılar, Asurlulara dayanır. Kraliçe Kleopatra makyaj ve güzelliğe ilgisiyle bu çağa adını yazdırır. Kraliçe Elizabeth döneminde makyajın kadın hayatındaki önemi artar. 17. yüzyıl boyunca zengin kadınlar güneşten uzak durur, göğüs dekoltesi ön plana çıkar. İnce bel için korseler giyinilir. Osmanlı'da güzel kadın tariflerine bakıldığında siyah saçlı, siyah kaşlı kirpikli, kara gözlü, uzun boylu ve boyunlu, eli, ayağı küçük daha birçok özellik…

Bu yüzyılda altın oran denilen simetrik güzellik çıktı ortaya. Simetrik yüzler güzelliğin ölçütü olarak girdi hayatımıza. Hal böyle olunca, estetik operasyonlar da patladı. "Küçük dokunuşlar" yalanıyla başlayan bu serüvenin adını "Barbie bebek sendromu" koydum. Aynı fabrikadan çıkan yüzler… Türkiye'de güzellik salonlarının sayısı 40 bini geçmiş durumda, 6 milyar dolarlık bir ekonomik hacim. Ne sık duyar olduk estetik operasyon sonucu ölüme varan trajik olayları… Ankara'nın göbeğinde bile18 yaşından küçük çocuklara "dudak estetiği, yüz dolgusu" gibi işlemler yapılıyor. İlgili kurumlara sesleniyorum; aile onayı olmadan bu işlemleri yapan salonlar kapatılmalı !Allah aşkına, gül menekşe, karanfil lale, papatya kardelen olur mu? Her biri ayrı güzellik kadınlar gibi. Mevlana'nın "ödünç" diye işaret ettiği güzellikte evrensel bir standart olur mu? "Estetik" güzellik duygusu uyandırır. Ancak özgün olan güzeldir. Aşık Veysel ne de güzel söylemiş; "Güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmazsa"Güzel gören, güzel düşünen, güzel seven, güzel huylu insanlarla karşılaştığınız bir hafta olması dileğiyle.

NOT: Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgiyle, saygıyla, rahmetle anıyorum. Ankara Devlet Opera ve Balesi Atatürk'ün vefatının 82. yılı nedeniyle bugün özel konser verecek. Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilen konserde, Atatürk'ün sevdiği aryalar ve Puccini, Cardillo, Massenet ve Turgay Erdener gibi bestecilerin eserleri seslendirilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA