Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT CANKURT

Starların ve kraliçelerin tatil beldesi

İtalya’nın en gözde tatil yerlerinden biri olan Como Gölü, eşsiz doğasıyla dikkat çekiyor. Dünyaca ünlü isimlerin de tatil rotaları arasında yer alan Como, lüksle huzuru bir arada sunuyor

Dünya jet-set'i ve İstanbul sosyetesinin Avrupa'daki tatil destinasyonlarından biri de İtalya'daki Como Gölü ile kıyısında yer alan ve gölle aynı adı taşıyan kasaba. Müdavimlerinden de anlaşılacağı gibi Como, lüks bir tatil vaat etse de orta gelirlilerin de geldiği bir yer. Hatta birçok turizm şirketi Como'ya uygun fiyatlara turlar düzenliyor. Peki, bu kasabanın özelliği nedir, turistler bu küçük kasabada ne buluyor? İşte cevabı... İtalya'nın turizm bölgesinde bulunan Como kasabası, Milano'ya 45 kilometre mesafede yer alıyor. Yaklaşık bir saat süren bir otomobil yolculuğu veya Alp dağlarını, uçsuz bucaksız ormanları izleyerek yapılacak bir tren yolculuğunun ardından Como'ya ulaşabilirsiniz.



ROMANTİK TATİL İÇİN İDEAL
Como, yalnızca İtalya'nın değil, dünyanın en tanınmış kasabalarından biri. Tam bir tatil beldesi... Aynı zamanda Avrupa'nın pek çok uluslararası politika ve ekonomi toplantılarına da ev sahipliği yapıyor. Genellikle zengin Amerikalılar ve Avrupalıların tercih ettiği bir yer olarak anılıyor. Göl kenarında orman içindeki villalar özellikle İtalyanların tatillerini geçirdikleri yerler olarak biliniyor. Temiz havası, sakinliği, doğası ve uygar insanlarıyla gönülleri fetheden Como, şık dükkanlarıyla da alışveriş tutkunlarını kendine hayran bırakıyor. Kasaba, huzur bulmak ve kafa dinlemek için birebir. Como, romantizmi yaşamak için de Avrupa'nın en gözde merkezlerinden biri aynı zamanda...

ÜNLÜ AKTÖR VİLLA ALDI
Como, aslında ünlü aktör George Clooney'ye çok şey borçlu. Çünkü, Casino Royale ve Ocean's Twelve gibi pek çok filme ev sahipliği yapan Como, 2002'de George Clooney'nin burada bir villa satın almasıyla adı daha çok duyurmaya başladı. Hele ünlü aktör, huzur verici güzelliğinin cazibesine kapılıp satın aldığı villada, sevgilileriyle tatil yapmaya başlayınca ve paparazzilerin de villanın çevresinde kamp kurmasıyla Como büyük bir şöhrete kavuştu. Birçok kişi de sadece Clooney'yi görmek için bile Como'ya gitmeye başladı. Bu arada Clooney'nin yer aldığı bir reklam filmi de bu bölgede çekildi. Birçok Hollywood starını da ağırlayan kasaba, şık otelleri, lüks restoranları ve gece kulüpleriyle de öne çıkıyor.



İTALYA'NIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ GÖLÜ
Kasabaya adını veren Como, İtalya'nın en büyük üç gölünden biri. Göl, Como kasabasının yanı sıra başka turistik merkezlerle çevrili. 411 metre ile dünyanın en derin gölleri arasında yer alıyor ve suları da bir hayli temiz. Zaten Como gölünün çevresindeki küçük yerleşim yerlerinde en ufak bir çöp birikintisi veya kirli bir manzara göremezsiniz. Como gölünün uzunluğu 50 kilometre, genişliği ise 5 kilometre. Göl, kuzeydoğu kıyısından dökülen Adda ırmağı ile besleniyor. Yaklaşık 100 bin kişilik nüfusa sahip olan ve adı Romalıların 'Comum'undan gelen Como'nun çok güzel bir merkezi var. Kasabanın merkezinde kocaman bir katedral bulunuyor. Neoklasik yapılarıyla dikkat çeken Como'daki Dante ve Beatrice heykelleri, Listz'in Dante Sonata adlı bestesine ilham kaynağı olmuş. San Fedele Meydanı'ndaki Barbarossa ve voltaja adını veren Comolu Alessandro Volta'nın adını taşıyan meydanda birçok restoran bulunuyor.



KOMŞU KASABALAR DA ÇOK GÜZEL
3 bin kişinin yaşadığı, Como'dan 40 kilometre uzaklıktaki Menaggio ise göl kenarında harika bir yürüyüş yoluna sahip. Burada doğadaki renk cümbüşünün keyfini çıkarabilirsiniz. Kasaba, İsviçre'nin Lugano şehrine sadece yarım saat mesafede. Gölü tekne ile dolaşırken görmek ise ayrı bir keyif. Menaggio'dan göldeki en güzel yerlerden biri olan Bellagio'ya gemiyle gidebilirsiniz. Villa Serbelloni ve Villa Merzi d'Eril gibi 19'uncu yüzyıldan kalma iki muhteşem otelin bulunduğu ve Como'nun incisi olarak adlandırılan Bellagio, antik çağlardan beri güzel manzarasıyla dikkat çekiyor. Ortaçağdan kalma sokaklarında kaybolabilirsiniz.



GÖL BALIĞI YEMEDEN DÖNMEYİN
Como'da da İtalya'nın genelinde olduğu gibi spagetti ön plana çıkıyor. Her çeşidini bulmak mümkün. Gerek kasabada gerekse göl kenarında her türlü restorana rastlayabilirsiniz. 150 kişi kapasiteli Ristorante Silvio'da geleneksel yöntemlerle pişirilen taze göl balıklarını deneyebilirsiniz. Ayrıca ev yapımı makarnaları da çok lezzetli. Yemeklerde kullanılan taze garnitürler mevsime göre değişiyor. Como'dayken pizza ve dondurma da mutlaka tadılmalı...

KRALİÇELER DE KALDI
Como küçük bir kasaba olmasına rağmen çok sayıda otele sahip. En lüks otelden mütevazı pansiyona kadar çeşit çeşit konaklama alternatifleri bulabilirsiniz. Como'nun en eski binalarından birisi, bugün otel olarak kullanılan Villa d'Este. 500 yıl önce yapılmış olan bina, uzun yıllar İngiliz kraliçelerine hizmet vermiş. 1873 yılında otele dönüştürülen villada, sinemanın gerilim ustası Alfred Hitchcock da kalmış. Büyük eserlerinin pek çoğunu burada, Como gölünün sisli ortamında tasarlamış. Mark Twain, Greta Garbo, Betty Davis, Clark Gable, Gary Cooper gibi artık 'ebediyete intikal etmiş' pek çok ünlü ile Mel Gibson, Sharon Stone, Sting, Madonna, Donna Karan ve Ralph Lauren gibi günümüz ünlüleri de Villa d'Este'nin müdavimleri arasında. The Park Hotel Meuble Como, Hotel Tre Re Como, Hotel Metropole Suisse au Lac, Hotel Terminus, Hotel Palace diğer önemli oteller arasında yer alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA