Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuklarınızı dinleyin

Cinsel istismar, büyüklerin çocukları kendi cinsel doyumları için kullanmasıdır. Cinsel istismar denilebilmesi için, istismarı yapanla kurban arasında en az dört yaş fark olması öngörülür.
Cinsel istismar dendiğinde sözel istismardan, tecavüze uzanan bir kavram anlaşılmalıdır. Telefon, internet ya da yüz yüze cinsel konuşmalar, teşhircilik, dokunma, ilişki kurma, ilişki izlettirme, pornografi için kullanma ve izlettirme, fuhuşa sürükleme cinsel istismardır.
Cinsel istismar utanma, suçluluk, çevrenin tepkileri gibi nedenlerle çoğunlukla gizlenir. İstismarı yapanlar genellikle aileden ya da çocuğun tanıdığı kişilerdir. Çoğunlukla erkekler yapar. Ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde cinsel istismar daha sık görülür.

TEHDİT DE ZOR KULLANMAKTIR
Eğer çocuğunuz size cinsel istismara uğradığını söylüyorsa ona inanmanız gerekir. Zaten korkmuş, kendi hatası olup olmadığına ilişkin endişeleri olan çocuk, yalan söylediğinin düşünülmesine dayanamaz.
Özellikle ergenlerin uğradığı cinsel istismarlarda, 'çocuğun rızası' söylemi sık sık dile gelmektedir. Ancak çocuğun kendinden büyük birine karşı koymaması, yapılan davranışı 'sevgi' olarak adlandırması, korkması rıza demek değildir. İstismarcının otorite ve aslında güvenilecek kimlikte olması çocuk ve ergenin karşı koymasına engeldir ki, bu duruma rıza demek en hafif deyimiyle algı bozukluğudur.
Ergenler, cinsel ilişkiye kendi isteği ile girmemiş olabilir. Bunun tecavüz olması gerekmez. Kendinden büyük birinin ısrarı, baskısı buna neden olmuş olabilir. Bu durumdan hoşlanmasa da hayır diyememiş olabilir. Bu nedenle huzursuz, korkmuş ve aklı karışmıştır. Hamilelik endişesi taşıyabilir. Ailesinin kızması olayın gizlemesine neden olur, yaşayacağı sorunları artırır.
Bu nedenle zor kullanma denildiği zaman sadece fiziksel güç akla gelmemelidir. Korkutma, tehdit, otorite ve büyük olma üstünlüğünü kullanmak, zor kullanmaktır.
İstismarın en kötüsü, aile içinde olandır. Çocukla kan bağı olan ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişilerle çocuk arasındaki her türlü cinsel eylem, ailede cinsel istismardır. Aile içi cinsel istismara ensest denir.
Aile içi cinsel istismar yabancıların yaptıklarından daha fazla ve çocuk için daha örseleyicidir. Ayrıca aile içi cinsel istismar erkek çocuklara yönelik de gözlenebilir. Kız çocukları beş kat daha fazla istismara uğramaktadır.
Ergenlerde erkek arkadaş, öğretmen, güven duydukları yakın akrabaların bu ilişki ve güveni kullanarak istismarı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu konuda ergenlerin uyarılması önem kazanır.

ONU MUTLAKA DİNLEYİN
Eğer bir çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, onu mutlaka dinlemek gerekir. Bunu söylemenin çocuk için çok zor olduğunu ve ona inanılmayacağı korkusuyla genellikle bu duruma katlanmaya devam edeceğini unutmayınız. İnanılsa bile ortaya çıktığında aile içinde olabilecekler onu endişelendirir.
Saldırgana sevgi ve nefretle karışık duyguları olur. Ebeveynlerini kaybetmekten, ailesinin dağılmasından korkar. Çocukken dile gelmese bile, yaşadıkları erişkin dönemde ciddi ruhsal hastalıklar olarak ortaya çıkar. Ergenin kesinlikle ruhsal tedavi ve destek alması gerekir. Olayın yasal boyutu ise farklıdır. Çocuk yaşta evlilik de bir çocuk istismarıdır. Çocuk istismarı bir çok şekilde olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA