Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomobilde renkler kafa karıştırıyor

Doğada sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere üç ana renk bulunur. Bu üç ana rengin karışımları ise turuncu, yeşil ve moru yani ara renkleri oluşturur. Siyah ve beyaz dışında doğada bulunan bütün renkler ana renklerden doğar. Bir cisim güneş ışığında depo olmuş renkleri, yansıtmayıp yutuyorsa siyah, eğer tümünü yansıtıyorsa beyaz olarak görünür. Bir renge siyah ya da beyaz katılırsa o rengin tonları elde edilir.
Okul yıllarında öğrendiğimiz renk bilgileri bunlar. Ancak bir otomobil bayisine giderseniz renklerin sayısının bildiklerinizden daha fazla olduğunu görürsünüz. Bugüne kadar duymadığınız renk isimleri karşısında şaşırıp, kafanız karışabilir. Bazı renkleri hayatınızda ilk kez duyabilirsiniz.



İŞTE BAZI ÖRNEKLER:
"Fırtına beji, buğday bej, titanyum gri, alev kırmızısı, platin gri, titanyum gri, yıldız siyahı, sedef beyazı, deniz kabuğu beji, okyanus mavisi, opak beyaz, refleks gümüş, terrarossa kahve, tornado kırmızı, mercan turuncu, boğaz mavisi, Uranüs gri, Mars kırmızısı, ay tozu gri, meteor mavi, Havana kahvesi, sis yeşili"
Bu renklere daha yüzlercesini eklemek mümkün. Bir fikir vermesi için bu kadarı yeterli.
Bir pazarlama yöntemi olarak renkleri kullanan otomotiv firmalarının renk sevdası yeni değil. 1950'lerden bu yana renklere farklı isimler veriyorlar. Örneğin 50'li yılların başında Chevrolet modellerinde 'eyer kahvesi' adını verdiği bir renk kullanmış. 70'li yılların başında Nissan renk yelpazesinde 'şimşek siyahı', Volkswagen 'albatros beyazı' gibi renk kodları oluşturmuş.

OSMANLI MAVİSİ
Otomobilde Türkiye'den renkler de var. 2003'de Bursa'da üretilen Megane II modelinin ana renklerinden biri olan maviye 'Osmanlı Mavisi' adı verilmişti. Yine Bursa'da üretilen Fiat Fiorino'nun renk yelpazesinde 'Boğaziçi Mavisi' yer aldı.



YENİ BOYA TEKNOLOJİSİ
Lexus, sınırlı sayıda üretilecek LC Convertible Regatta Edition'ı tanıttı.
Okyanusları aşan yatlardan ilham alan Regatta Edition, koyu mavi rengi, tavanı ve beyaz/mavi kabiniyle denizdeki lüksü yola yansıtıyor. LC'deki özel mavi renk teması, dünyanın renk derinliğini yansıtmak adına gelişmiş boya teknolojileriyle oluşturuldu. Boya pigmentlerinde yer alan mikro partiküller sayesinde farklı açılardan ve ışıklardan gövdenin tüm kıvrımları gözler önüne seriliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA