Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünya yollarında 7.2 milyon elektrikli oto var

Dünyada elektrikli otomobillere olan talep artıyor. Dizel ve benzinli otomobillerin yerini elektrikli otomobiller alıyor. Dünya yollarındaki elektrikli otomobil sayısı 7.2 milyon adeti geçti. En fazla elektrikli otomobil Çin ve ABD'de bulunuyor. Hükümetlerin çevreci politikaları, vergi indirimleri, batarya maliyetlerinin düşmesi, elektrikli otomobil satışlarına olumlu katkı sağlıyor.
Rekabetten geri kalmak istemeyen otomotiv firmaları da yeni elektrikli modellerini tanıtıyor. Geçtiğimiz günlerde Honda 2020 Pekin Uluslararası Otomotiv Fuarı'nda (Auto China 2020) elektrikli SUV konseptinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Honda SUV e:concept, markanın elektrikli SUV modellerinin geleceğine olan bakış açısının en büyük yansıması olarak fuarda yer aldı.



Volvo Cars da ilk yüzde 100 elektrikli modeli XC40 Recharge SUV'un üretimine başladı. XC40 Recharge, gelecekte üretilecek tam elektrikli Volvo'ların ilki olma özelliğini taşıyor ve aynı zamanda Volvo Cars'ın 2025 yılına kadar otomobil başına CO2 ayak izini yüzde 40 azaltma hedefine doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor. Volvo Cars, 2025 yılında küresel satışlarının yüzde 50'sinin tamamen elektrikli otomobillerden geri kalanının ise hibrit modellerden olmasını hedefliyor.
Keza XC40 Recharge piyasaya sunulmadan büyük ilgi gördü. Bu takvim yılında üretilecek tüm otomobiller şimdiden satıldı. İlk üretilen otomobillerin Ekim 2020'de Avrupa'da teslim edilmesi planlanıyor.
Volkswagen'in elektrikli araç atılımı ise ID.3'ün ardından ID.4 ile devam ediyor. ID.4, MEB (modüler elektrik platformu) teknolojisine dayalı olarak üretilecek ikinci model ve markanın ilk tamamen elektrikli SUV'u. ID.4, Çin, ABD ve Avrupa'da üretilip satılacak ve grubun elektrikli araç atılımında stratejik bir kilometre taşı olacak. Volkswagen, 2029 yılına kadar 75 civarında tamamen elektrikli model piyasaya sürmeyi ve bu dönemde yaklaşık 26 milyon elektrikli araç satmayı planlıyor.

TÜRKİYE'DE MODEL SAYISI AZ
Türkiye, dünyada elektrikli otomobil satışının en düşük olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Bunun nedenlerinden biri pazarda yeterli sayıda model olmaması. Bugün itibariyle Türkiye'de yüzde 100 elektrikli BMW i3, Jaguar i-Pace, MINI Cooper SE, Renault ZOE ve Smart EQ satılıyor. Ancak bu tablo yakın zamanda değişecek. Birçok marka yeni elektrikli modellerini satışa sunmaya hazırlanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA