Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Putin’in yeni ‘dehşet dengesi’

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin henüz dördüncü gününde NATO (ABD-AB) üzerine fazla gelince Putin'in; caydırıcı güçlerin, yani nükleer silahların özel savaş durumuna geçirilmesi emrini vermesi; Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana 'nükleer dehşet dengesi'ni en çok tehdit eden açıklama oldu.
Dehşet Dengesi, Soğuk Savaş'ta Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) nükleer silahları kullanmamasını sağlayan zımni sözleşmeye verilen isim. Şöyle açalım: Nükleer güç, Einstein'ın deyişiyle dördüncü dünya savaşının sopalarla yapılacağı top yekûn bir yıkıma sebep olacağı için tarafları o gücü kullanmaktan karşılıklı olarak caydıran dengenin adıdır dehşet dengesi.
Putin'in tehdidinden sonra Batılı gizli servisler ve uluslararası nükleer kuruluşlar, Rusya Federasyonu'nun nükleer güç kapasitesiyle ilgili verilerini güncellemek için araştırmalara başladı. Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan üç yıl sonra, 1948'de ilk endüstriyel nükleer reaktör çalıştırmış, dolayısıyla bu konuda birikimi bir ülke. Ancak nükleer gücünün boyutları konusundaki veriler muhtelif.
Önce bu alanda en yetkili kurumun verilerine bir bakalım: Kısa adı IAEA (International Atomic Energy Agency) olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu adlı bir kuruluş var. Bu kuruluşun görevi, nükleer güvenlik standartlarını belirlemek ve bunun denetimini yapmak.
IAEA'nın araştırmalarına göre 2021 yılında, Rusya Federasyonu'nun aktif durumda düzinelerce nükleer güç reaktörü var. Enerji bağlamında bakılırsa nükleer güç, Rusya'da elektriğin yüzde 20,7'sini sağlıyor. Ve ülkede hali hazırda ülkenin 38 nükleer güç reaktörü bulunuyor.


EN ÇOK SAVAŞ BAŞLIĞI RUSYA'DA
Bu, işin enerji kısmı… Asıl mesele nükleer silahlar. Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'na göre ise Rusya'nın 5 bin 997 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bunlara 'ıskarta'daki 1500 başlık da dâhil.
Ayrıca bu 6 bin savaş başlığından yine 1500'ü karadaki üslerde ya da denizaltılarda konuşlandırılmış vaziyette. Geriye kalan 4 bin 500 civarındaki savaş başlığının çoğunun ise balistik füze ya da roketlerle entegre.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na göre ABD'nin 5 bin 428 nükleer savaş başlığı var.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) verileri ise Rusya Federasyonu'nun daha fazla nükleer silaha sahip olduğu yönünde. Bu kuruluşun geçen yıl yayımladığı verilere göre Rusya, 6 bin 255 nükleer başlığa sahip.


RUSYA'NIN AVANGARD FÜZELERİ
Dünyada nükleer silahı olduğu bilinen 9 ülke bulunuyor: Rusya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan. Dokuz nükleer güç arasında hiç bir zaman bu silahlara sahip olduğunu resmen kabul etmeyen tek ülke İsrail. İstihbaratla içli dışlı bir devlet olduğu için İsrail, "İnkâr casusun namusudur" stratejisi izliyor. Ya da Şener Şen'in "Yaz kızım" taktiğini.
İsrail'in nükleer sırlarını ifşa eden tek kişi Mordehay Vanunu olmuştu. O da 1986'da Londra'da, kendisini Amerikalı bir turist olarak tanıtan Mossad ajanıyla sevgili olduktan sonra iğneyle uyutulup kaçırıldığından beri Tel Aviv'de gözetim altında.
Rusya'nın kıtalararası balistik füze teknolojisinde de ABD'nin ilerisinde olduğu biliniyor. Avangard olarak bilinen ve ses hızının 20 katı hızla seyahat eden hipersonik füzeler bu teknolojinin şahikası. Elbette Avangardlara da altyapısı uygun her silaha olduğu gibi nükleer başlık takılabiliyor.
Toparlarsak… Dünyadaki yaklaşık 12 bin 700 nükleer silahın neredeyse yarısı Rusya'nın elinde. Yani Rusya, ABD'den daha fazla nükleer başlığa sahip. Fakat nükleer silahların çok azı bile topyekûn yıkıma yol açtığı için Putin'in; yeni dehşet dengesinde ileride olması çok fazla şeyi değiştirmiyor.
NATO'nun önemli üyeleri Fransa 290, İngiltere ise 225 nükleer başlığa sahip.
Nükleer silahlar, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana kullanılmadı. Dolayısıyla sadece varlığıyla, eğer terör örgütlerinin ya da Hitlervari dengesiz bir diktatörün eline geçmedikçe barışın garantisi. En azından 77 yıldır bu işlevi görüyor.


TÜRKİYE DE NÜKLEER GÜÇ OLMALI
Dünyada nükleer dehşet dengesi böyle. Bölgemizde ise bir nükleer dehşet dengesinden ise söz edemeyiz. Zira Ortadoğu'daki tek nükleer güç İsrail. Ortadoğu'da nükleer güç dengesinin hakkıyla kurulabilmesi için Türkiye'nin de nükleer silahlara sahip onuncu ülke haline gelmesi gerekiyor. Türkiye, kim ne derse desin sadece bölgesinde değil, dünyada nükleer silah ruhsatı almasını herkesin kabulleneceği tek ülke.
Yazıyı şu cümlelerle bağlayayım: S-400 hava savunma sistemlerini Rusya'dan alırken her yeni silah alana söylenen şu cümleyi hatırlatmıştık: "Allah kullandırmasın." Türkiye'nin, kullanmayacağı nükleer silahlara sahip olması da dünyadaki dehşet dengesini daha stabil hale getirecektir. Çünkü bazı silahların gücü kullanılmasından değil, kullanılmamasından gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA