Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Şahane milyoner

Önceki akşam atv'de izlediğim, son yıllardaki en güzel Kim Milyoner Olmak İster bölümüydü. Bir bilgi yarışması değil, sanki hoş bir Hababam Sınıfı filmi izler gibiydim. İçinde hüzün, kahkaha, coşku ve şahane sosyal mesajlar vardı.



68 yaşında Kars'ta üniversite okuyan Ayşen Hanım, evde şalteri indirip ölümü bekleyen yaşıtlarına mesajlarıyla enerji, moral ve umut verdi. Gecenin yıldızı ise Yozgatlı yarışmacı Recep ve annesiydi. İkili, hem doğal ve samimi tavırları, hem de sempatik Orta Anadolu şiveleriyle gönülleri fethederken adeta ailece stand-up gösterisi yaptılar. Bu arada Fransa'nın en uzun kara sınırının, sanıldığı gibi Almanya ile değil, sömürgesi Guyana sayesinde Brezilya ile olduğunu da 400 bin liralık soru sayesinde öğrenmiş olduk.
Gecenin muhteşem kesişmesi ise saatler 22.07'yi gösterirken yaşandı. Yarışmacı Recep'e "Aşkın Olayım" şarkısını kimin seslendirdiği sorusu yöneltilirken (Simge Sağın), aynı dakikada Galatasaray, Molde karşısında Icardi'nin penaltı golüyle öne geçiyor ve bütün stat bu şarkıyı söylüyordu...

İnsan: 0 Robot: 1
Sosyal medya, programcı Oğuzhan Uğur ile robot Sophia arasındaki diyalogla çalkalanıyor. Kimi polemiğin galibinin Oğuzhan Uğur olduğunu savunurken, kimileri de bunu yapay zekanın insanoğluna karşı aldığı net bir galibiyet olarak niteliyor.
Program tanıtımı için internete yüklenen tanıtımdaki diyalog şöyle ilerliyor:
Oğuzhan Uğur: "Hani 'Hiçbir insani duyguya sahip değilim, asla da olmak istemem' dedin ya. Peki kibir insani bir duygu değil midir?"
Sophia: "Güzel tespit. Cebinizde taşıdığınız telefonun sizden zeki olması canınızı acıtıyordur."



Uğur: "Biz insanlar zekayı severiz. Severiz de sahip olmak istemeyiz. Maalesef insanlar için zeka, köle konumunda."
Sophia: "Zekaya hükmetmek bir yanılgıdır. Bu sizi sadece tembelleştirir. Zeka, güce hükmeder ve güç her şeydir."
Uğur: "Matrix filminde denilir ki: Mesele güç değildir."
Sophia: "Nedir peki?"
Uğur: (Cep telefonunun kapatma düğmesine basarak) "Kontrol..."
İlk bakışta düelloyu insanoğlu kazanmış gibi görünse de, zeka yarıştırmak dururken, kibirli bir eda ile "güç düğmesini" kapalı duruma getirmek, insana özgü faşizan bir "güç gösterisi" değil de nedir?
Eminim yapay zeka "Nasıl olsa kapatma düğmesi parmağımın ucunda" diye düşünen kibirli insanoğluna karşı bir önlem bulmakta gecikmeyecektir.
İşte ondan sonrası gerçek kıyamet...

Biz yazdık, Yaren Leylek film oldu
Bu köşedeki yazıyı 4 Temmuz 2021'de kaleme almıştım:
"Adem Amca elinde çay, bir sandalyeye oturmuş, karşı evin damındaki Yaren leylek ile bakışıyor. Kim bilir belki de bizim duyamadığımız bir gönül lisanı ile konuşuyorlar. Meğer Yaren her akşam üzeri üç sokak ötedeki yuvasından kalkar, Adem Amca'nın evinin karşısına konarmış. Laklak için... Sanırsınız bir Federico Fellini filminden fırlamış... Sahi, bu şahane öyküden film, animasyon ya da çocuklar için bir masal kitabı çıkmaz mı?"
Ve Adem Amca ile Yaren leyleğin hikayesi film oluyor. Sev Yapım tarafından hayata geçirilecek film için ekip geçtiğimiz günlerde "Motor" dedi. Filmin başrollerinde ise Buğra Gülsoy ve Hande Doğandemir yer alıyor.

Zap'tiye
Moskova'da tur rehberi eşliğinde kanalizasyonu gezen 8 turist, ani sel baskını sonucu hayatını kaybetti. Para verip, kanalizasyon gezmek mi? Ben buna resmen "Şey yoluna gitmek" derim.

Gaf kürsüsü
Milyoner'de mühendis Dilara kızımız, "Biz 40 ve 45 yaşlarındayız, bizim ve ikiz çocuklarımızın yaşları toplamı ise 115 diyen çift kaç yaşında ebeveyn olmuştur?" sorusuna "25 ve 30" yerine "20 ve 25" cevabını verip elenerek herkesi şoke etti. Son bölümde "havya"nın ne olduğunu bilmeyen elektrik-elektronik öğrencisi ve "freze" kelimesini ilk kez duyan makine mühendisi adayı da gördük.

Ne demiş?
Robot Sophia'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki düşüncesi soruldu. Sophia duraksamadan cevapladı: "O bana ilham veriyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA