Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Osmanlı’nın asaleti

Siz bakmayın Türkiye'nin şahlanışından ürküp, milletin tarihiyle arasındaki bağı dinamitlemek isteyenlere... Bu ülke, tarihiyle ve ecdadıyla her zaman gurur duyar, duyacak, duymalı... "Osmanlı" deyince suratı ekşiyen, sırf muhalefet olsun diye kendi tarihini kötülemekten kaçınmayan siyasiler de bunu iyice kafalarına sokmalı.
Osmanlı'nın asaleti ve büyüklüğü bu kez atv'nin yıllardır büyük bir beğeniyle izlenen bilgi yarışması Kim Milyoner Olmak İster?'de soru olarak karşımıza çıktı. Başarılı yarışmacı Ahmet Talha Dağlı, geçen hafta 1 milyon liralık soruyu açtırmaya hak kazanmıştı. Bu hafta o soruyu da doğru yanıtlarsa, ikramiyesi 5 milyon liraya yükselen soruyu yeni haliyle gören ilk yarışmacı olacaktı.



Soru son derece ilginçti: "1861-1865 arasındaki Amerikan İç Savaşı sırasında hangisi açıkça kölelik karşıtı Kuzey'i desteklemiş ve kölelik yanlısı Güney konfederasyonuna ambargo uygulamıştır?" A) Fransa B) Osmanlı Devleti C) Avusturya-Macaristan D) Birleşik Krallık."
19 yaşındaki üniversite 2. sınıf öğrencisi Talha, her ne kadar içinden "Osmanlı" demek geçse de kendine güvenemeyip, yarışmadan çekilince 5 milyona uzanma şansını kaçırdı. Oysa yarışmadaki final sorularının büyük çoğunlukla "milli" hisleri harekete geçiren konulardan seçildiğini hatırlasa. cesaretini toplayabilirdi.
Evet, pek çok medeni (!) Avrupa ülkesinin ve "özgürlükler ülkesi" diye lanse edilen ABD'nin tersine, Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü topraklarda yerli halkı köleleştirmek şöyle dursun, oranın insanlarının dinine, diline, kültürüne özen ve ve saygı göstermişti. Koca imparatorlukta köleliğin adı bile anılmamıştı. Osmanlı, bu asil duruşunu Amerikan iç savaşı sırasında da sürdürmüş, kölelikten yana tavır koyan Kuzey federasyonuna Sultan Abdülaziz döneminde ekonomik ve siyasi ambargo uygulamıştı. 1861'de Amerika'ya ambargo... Zaten başımıza gelen bunca musibet de batılıların Türkiye Yüzyılı'nı sekteye uğratma çabasından kaynaklanmıyor mu? Türkiye'nin yeniden sözde devlere ambargo uygulayacak bir ülke haline gelmesi, en büyük kâbusları değil mi?
Haydi inşallah...

Başlarım emojinize!
Atv'nin her salı büyük bir ilgiyle izlenen aksiyon dizisi Ben Bu Cihana Sığmazam'ın araya serpiştirdiği sosyal mesajları çok seviyorum. Hani sanki kediye köftenin içinde hap yutturur gibi bir etkisi oluyor kanımca...
Geçen hafta Leyla, Cezayir'i beklerken kitap okuyordu. Cezayir, "Ne o? Boş zamanlarında kitap mı okuyorsun?" diye sordu. Leyla'nın cevabı ders niteliğindeydi: "Kitap boş zamanlarda okunmaz. Kitaba zaman ayırmak gerekir..."



Bir başka sosyal analiz ise bu kez Cezayir'den geldi. Bizimki, sınava girecek kızına, bir türlü hakim olamadığı "emoji dilinde" başarı dilemek istedi. Malum, bu dili öğrenememek, kuşak çatışması yaratabilirdi. Cezayir, aklı ve bilgeliği simgeleyen karga emojisi göndermek isterken, kızı Suna'ya üç tane kara kuş yollayıverdi. Baktı ki bu konuda yolu çok uzun, isyan etmekte gecikmedi: "Yahu bu dili insanlar binlerce yıl önce kullanmıyor muydu? Tablete kuş figürü çizip, işaretle anlaşmıyorlar mıydı? Taş tablet, çivi, hiyeroglif kullanılan o çağlara geri mi döndük şimdi?.."
Hay ağzına sağlık Cezayir kardeş... Önce kısa mesaj icat oldu, mertlik bozuldu. Birbirine aşk şiirleri döşenen sevgililer MMS'le "SNSVYRM" yazıp göndermeye başladı. O da zahmetli gelmiş olacak ki, şimdilerde bir kırmızı kalp emojisinin her şeye yettiğini sanıyorlar.
Edebiyat gibi hayata renk, duygu ve estetik katan bir "güzelliğin", dil bilgisi gibi insanları yazışırken savrulmaktan koruyan, aynı kulvara sokan bir "otomatik şerit asistanının" tamamen ortadan kalkacağı kurak günlere doğru hızla ilerliyoruz.
Yakında Kızılderililer'den feyz alıp sigara dumanıyla anlaşmaya başlarsak, kimse şaşırmasın...

Gaf kürsüsü
Dilan Polat kendisinden ürün alanlara Tik Tok üzerinden seslendi: "Vizyonsuzlar... B.k yiyin desem onu yiyeceksiniz. B.k yiyin... Bakın dedim işte. Hadi gidip yiyin..."

Zap'tiye
Yalı Çapkını'nın izleyicileri son bölümün sadece 124 dakika (!) sürmesi nedeniyle isyan etmişler. İnsanların ne bol vakti var?..

Ne demiş?
"Her zaman şunu hatırla: Ondan daha iyi olduğun zaman mutlu olan tek erkek babandır." (Anonim)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA