Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tarhana zamanı

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; tamamen kültürümüze has, en meşhur kış hazırlıklarımızdan biri olan, her derde deva, 7'den 70'e herkese şifa tarhanayı, evimizde yapmayı deniyoruz. Tarhana, Türk mutfağının geleneksel damak tatları arasında ilk sıralarda yer alır. Tarhananın, içinde barındırdığı besin değerleriyle bir şifa kaynağı olduğu, uzmanlarca kabul edilmiştir. Haydi o zaman beraber tarhana yapalım. Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

EV YAPIMI TARHANA

MALZEMELER
1 kg. domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. kuru soğan
Yarım kg. çiğ nohut
1 kg. yoğurt
3 yemek kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
1 demet nane
5 kg. un
YAPILIŞI: Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp ince ince doğruyoruz. Üzerine 1 litre su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Daha sonra haşlanmış nohudu da ekleyerek blender ile eziyoruz ya da süzgeçten geçiriyoruz. Karışımı geniş bir kaseye alıyoruz. Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapıyoruz. Cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve altıyedi gün bekletiyoruz. Her gün; sabah, öğle, akşam hamuru karıştırıyoruz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde ufalıyoruz. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutuyoruz. Bez bir torbaya koyup saklıyoruz. Tarhana, altı-yedi günlük bekleme süresinde şayet sulanırsa, biraz un ilave edebilirsiniz. Diğer yandan ne kadar çok beklerse, o kadar ekşi bir tadı olacaktır.

SARIMSAKLI TARHANA ÇORBASI

MALZEMELER
2 dolu yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
3 diş sarımsak
4 su bardağı su
YAPILIŞI: Öncelikle tencereye dört su bardağı suyu koyuyoruz. Sonra iki yemek kaşığı tarhanayı ekliyoruz. Ocağın altını açıp karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başladığı zaman bir yemek kaşığı zeytinyağı, ardından bir tatlı kaşığı salçayı ekliyoruz. Sarımsakları ince ince dilimleyip çorbanın içine atıyoruz. Tuzunu da ilave edip biraz daha karıştırarak kaynatıyoruz ve sonrasında sıcak servis yapıyoruz.

TARHANA KÖFTESI

MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı tarhana
2.5 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta akı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Birer çay kaşığı karabiber ve pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 litre su
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 kase sarımsaklı yoğurt
Sumak
YAPILIŞI: Bulguru ıslatıyoruz. Tarhanayı yarım bardak suyun içine alıyoruz. Bulgurun içine baharatları, naneyi, yumurta akını, tuzu ve tarhanayı ekleyip karıştırıyoruz. Hamur kıvamına gelene kadar iyice yoğuruyoruz. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlıyor ve unlu tepsiye bırakıyoruz. Soğanı doğruyoruz ve rengi değişene kadar kavuruyoruz. Salçayı ilave edip iki-üç dakika daha pişiriyoruz ve 1.5 litre sıcak su ekliyoruz. Köfteleri ekleyip pişiriyoruz. ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA