Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada nefis sofra

İdilika'nın Mutfağı'nda alelacele, son derece pratik, kolay bulunabilir malzemelerle lezzetli bir sofra hazırlıyoruz. İsmiyle akıllarımıza kazınmış, lezzetiyle damaklarımızda yer etmiş kadınbudu köfte tarifi ile başlıyorum. Kadınbudu köfte; Osmanlı mutfağı yani saray mutfağı ve çevresinde yaşayanların yüzyıllar boyunca sofralarından eksik etmediği hoş ve lezzetli bir köfte çeşidi. Adının nereden geldiği meçhul... Kadınbudu köfteyi mutlaka kızgın yağda, yakmadan kızartmak gerekir ki üstü çıtır, içi yumuşak olsun. Ayrıca önemli bir husus da ılık veya soğuk servisinin yapılmasıdır. Lezzetine ancak böyle varılır. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

KADINBUDU KÖFTE

MALZEMELER

600 gr. köftelik kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 adet yumurta
1 kahve fincanı pirinç
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

BULAMAK İÇIİN:

1/2 çay bardağı galeta unu
1/2 çay bardağı buğday unu
1 adet yumurta

KIZARTMAK İÇİN:

2-3 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI:

Kıymayı ikiye bölüyoruz. Tavaya iki-üç kaşık su ve kıymayı alıp kavuruyoruz. Kıymayı ateşten almaya yakın rendelenmiş soğanları ekliyoruz. Bir dakika kavurup kıymayı soğumaya bırakıyoruz. Diğer yandan pirinci haşlıyoruz. Yoğurma kabına kıyma, çiğ kıyma, haşlanıp süzülmüş pirinci alıyoruz. Yumurtayı ve baharatları ekliyoruz. Köfte harcını yoğuruyoruz. En az iki saat buzdolabında bekletiyoruz. Kızartma aşamasında, yağı derin kızartma tenceresine alıyoruz. Köftelere iri oval şeklini veriyoruz. Köfteleri önce un, sonra galeta unu ile harmanlanmış derin kasede karışıma buluyoruz, çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.

KAKAOLU CEVİZLİ UN HELVASI

MALZEMELER

2 su bardağı un
1.5 su bardağı su
125 gr. tereyağı
1 su bardağından iki parmak fazla toz şeker



YAPILIŞI:

Tereyağını eritip un ve cevizi ekliyoruz. Kısık ateşte kavuruyoruz. Unun kokusu çıkmaya başlayınca şekeri ilave edip kavuruyoruz. Sıcak suyu ekleyip kapağını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen helvanın yarısını ayrı bir kaba alıp içine kakao ekliyoruz. Bir kaşık yardımıyla helvamıza şekil veriyoruz.

FIRINDA SÜRPRİZ PATATES PÜRESİ

MALZEMELER

6 adet orta boy haşlanmış patates
1 çay bardağı süt
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
50 gr. margarin veya tereyağ
Tuz



YAPILIŞI:

Haşlanmış patatesleri çatal yardımı ile topak olmayacak şekilde iyice eziyoruz. Fırına süreceğimiz tepsiye, ezdiğimiz patatesleri döküyoruz, içine süt, bir su bardağı kaşar peyniri, tuz ve margarini koyup tekrar homojen hale getirene kadar eziyoruz. Ve patatesleri tepsiye döşüyoruz. Üzerine tereyağı veya margarin ekliyoruz. 250 derece fırına atıyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA