Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ankara’nın bağları büklüm büklüm yolları

Herkese merhaba... Ankara'nın başka bir havası, farklı bir etkisi vardır. Soğuk, karlı, sert kışlarına rağmen karakter sahibi bir şehir dokusuna sahiptir. Ankara, hep cumhuriyet tarihi ile yaşıtmış gibi bir imaja sahipse de aslında şehrin kökleri çok eskiye dayanıyor. Bu köklü doku ile Anadolu'dan aldığı yoğun göç, Ankara mutfağını zaman içinde kendine özgü bir hale getirmiş. Bakalım Ankara mutfağından neler var? Ankara yemekleri; Ege mutfağının otları, güneydoğunun kebapları kadar meşhur olmasa da özel ve kendine özgü. Ankara'ya yolunuz düşerse şehre özel yemekleri tatmakta ısrarcı olun.

BEYPAZARI KURUSU

MALZEMELER

100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 bardak ılık süt
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı mahlep
4.5 bardak un



YAPILIŞI:

Öncelikle hamurun bütün malzemelerini karıştırıyoruz. Unun dört bardağını koyuyoruz, ele yapışmayan ama çok yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Üstünü kapatıp 2.5 saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamurdan elma büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Tezgahta simit yapar gibi yuvarlıyoruz. Yuvarlanan hamuru baklava dilimi şeklinde yanlamasına kesiyoruz. Yağlı kağıt serili veya yağsız tepsiye diziyoruz. Bütün hamurları aynı şekilde hazırlıyoruz. 25 dakika daha oda sıcaklığında mayalanmasını sağlıyoruz. 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

ANKARA TAVA

MALZEMELER

2 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı su
200 gr. kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 adet domates
Sıvı yağ
Tereyağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:



Sıvı yağı tencereye alıp bir adet kuru soğanı kavuruyoruz. Küçük küçük doğranmış etleri ilave ederek, rengi dönünceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. Domates ve az miktarda sıcak su ilave ederek düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etler piştikten sonra ayrı bir tencerede ikişer yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağda şehriyeleri rengi dönene kadar kavuruyoruz. Suyu süzülen etleri ilave ediyoruz, su ekliyoruz. Son olarak tuz ve karabiberi ilave ederek altı kaynayınca kısık ateşe alıyoruz ve kapağını kapatarak pişirmeye devam ediyoruz.

URUŞ KAPAMA

MALZEMELER

Yarım kg. dana etinin tranç bölümü
150 gr. arpacık soğan
1 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
4-5 bardak sıcak su
Tane karabiber
Damla sakızı
Tuz
Karanfil



YAPILIŞI:

Geniş bir tencereye eti koyuyoruz. Etler pişmeye yakın kuru soğanımızı doğrayıp ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Pişen etimize salçamızı ekliyoruz. Havanda tane karabiber, damla sakızı ve karanfili dövüp etin içine atıp tatlandırıyoruz. Tuzu da ilave ediyoruz. Tavada arpacık soğanları hafif kızartıp pişen etimizin üzerine döküyoruz. Etimizi, suyuyla birlikte servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA