Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çorbadan gelen şifa

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; koronavirüsten korunmaya çalıştığımız günlere yakışır, içinizi ısıtacak ve şifa olacak üç orijinal çorba tarifi ile karşınızdayım. 'Çorbada benim de bir tutam tuzum bulunsun' diyerek tam hasta çorbası diye adlandırabileceğimiz lezzette şifalı çorbalar hazırlayıp sizlerle paylaşmak istiyorum. Bin yıllık geçmişe sahip olan çorba, ilk dönemler kaynama şeklindeki pişirme tekniği bulunmadığından meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmıştır. Ortaçağ'da ise üzerinde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun piştiği tencereler görülmeye başladı. Bu durum da İngilizce'de 'et suyu' anlamına gelen 'soup'un özünü oluşturmuştur. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun... Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle.

ET SUYUNA EKŞİLİ ÇORBA

MALZEMELER
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı un
1 diş sarımsak
Karabiber
1 adet et bulyon ya da et suyu
Yeteri kadar su
ÜZERİ İÇİN:
1 tatlı kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
Kuru nane
Sirke (isteğe bağlı)
YAPILIŞI: Et bulyonu, bir bardak sıcak suda eritiyoruz. Tencereye yağı alıp unu da ilave edip kavuruyoruz. Üzerine et suyunu ve yeterince suyu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynadıktan sonra ezdiğimiz sarımsağı ilave ediyoruz. Üzerine, tava içinde kırmızı biberle erittiğimiz tereyağını ekliyoruz. Sos ve arzuya göre sirke ilave ederek servis ediyoruz.

ZERDEÇALLI SEBZE ÇORBASI

MALZEMELER
1 orta boy soğan
1 orta boy kereviz
1 orta boy patates
1 büyük havuç
1 küçük kabak
2 yemek kaşığı zerdeçal
1 küçük kase doğranmış maydanoz
1 tepeleme çorba kaşığı un
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
5 su bardağı su
Tuz
YAPILIŞI: Soğan çok minik doğranır. Tencereye önce soğan alınır. Sotelenirken sebzeler minicik küpler halinde doğranıp eklenir. Biraz soteledikten sonra un ilave edilir. Un da iki dakika kavrulduktan sonra oda sıcaklığında suyu konur. Pişmeye yakın tuzu ve maydanozu eklenir.

SARIMSAKLI HASTA ÇORBASI

MALZEMELER
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı acı biber salçası
4 diş sarımsak
1 paket tavuk bulyon
2 adet kuru Arnavut biberi
Karabiber
Pulbiber
Kekik
Nane
YAPILIŞI: Sıvı yağda un ve salçayı kavurun. Yeterli miktarda suyu yavaş yavaş ve bir yandan karıştırarak ekleyin. Arnavut biberini parçalayıp ilave edin. 5 dakika piştikten sonra çok ince dilimlenmiş sarımsak ve 1 paket tavuk bulyonu ekleyip karıştırmaya devam edin. Tavuk bulyon eridikten sonra pürüzsüz olması için çorbayı blenderdan geçirin. Baharatlarını katıp kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişmeye bırakın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA