Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Fatmagül'ün AB üyeliğine engel olması

"Fatmagül'le kafayı bozmuşsun. AB üyeliği ile dizinin ne alakası var ki?" diyenleriniz olacaktır şimdi... Yok, delirmedim. Avrupa Parlamentosu üyesi Andreas Mölzer'in yalancısıyım... Elin oğlu araştırıyor, sorguluyor. Bizim sosyal bilimciler gibi televizyonda geyik yapmıyor. Mölzer, 'Fatmagül'ün 'boyun eğen kadın imajı' ile tecavüz vakaları ve tecavüzcüye kıyak geçen mahkeme kararları arasında bağlantı kurmuş. Cinsel Sağlık Enstitüsü'nün "Türk kadınlarının yüzde 40'ı en üst derecede şiddete uğruyor, yüzde 20'si cinsel şiddete maruz kalıyor" biçimindeki araştırmalarını örnek veren Mölzer, "Boyun eğen kadın imajı toplumda yaygın. Bir kadına tecavüz edilmişse, kadının provoke ettiği varsayılıyor. Mardin'li 12 yaşında bir kız, 27 erkeğin tecavüzüne uğramışsa mahkemeler acımıyor. Sanıklar mahkeme öncesi bir gün bile hapiste tutulmadı ve küçük cezalar aldılar" diyor.

12 YAŞINDAKİ KIZI KORUMAZSAN...
Türk kadın örgütlerinin 'Fatmagül'ün Suçu Ne?'nin yayınının durdurulmasını talep ettiklerini belirten Mölzer, "Bunun yerine televizyon 'watchdog'u başka bir şekilde müdahale etme ihtiyacı duydu: Bir televizyon istasyonu müstehcen bir parfüm reklamı dolayısıyla uyarı aldı. Çünkü bir kadın yatta bikinisiyle güneşleniyordu ve mayolu bir erkekle öpüşürken görülüyordu. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise "Televizyon serilerinde öpüşmeyi ahlaksızlık şeklinde eleştirmişti" dedi. Yani, RTÜK'ün işlevsizliği yüzünden 'Fatmagül'ü yasaklayamayan, bunun yerine parfüm reklamı ya da masum öpüşmelere takılan devlet de eleştirilerden nasibini aldı. Sıkı durun, en kötüsünü sona sakladım... Mölzer, 'Fatmagül'den yola çıkarak, bu vahim tabloyu çizdikten sonra AB Komisyonu'na "Bu durumun AB katılım müzakerelerinde insan hakları ve kadınların statüsüne nasıl bir etkisi olacak?" sorusunu yöneltiyor. Bu soru, abartılı bir yaklaşım gibi gözükebilir. Ancak tecavüzü meşrulaştıran dizinin yayınlanmasına engel olmazsanız. Kadın dernekleri ve uzmanların eleştirilerine kulak tıkarsanız, Fatmagül'ün 'boyun eğen kadın' imajının toplumu etkilemesine izin verirseniz ve tecavüz vakaları artarsa, adalet sistemi 12 yaşındaki kıza acımazsa tabii ki, 'Fatmagül'ün Suçu Ne?'nin Avrupa'da yasaklanması istenir ve bu vahim tablonun, AB katılım müzakerelerine etkisi sorgulanır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA