Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İnsanlığı iki Türk kurtaracak

Almanya merkezli BioNTech şirketi, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıkladı. BioNTech şirketinin kurucuları olan, Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci- Uğur Şahin çiftinin fotoğrafları, dünya medyasında yayınlandı.
BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyor. 55 yaşındaki Şahin, İskenderun'da doğduktan sonra 4 yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göçmüş. Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışıyormuş. Şahin, Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasına girdi. BioNTech'in piyasa değeri 20 milyar Euro'yu aştı ve bu daha başlangıç!

53 yaşındaki Dr. Özlem Türeci, 10 yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu. Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş.
Gurur duyacağımız ama biraz da üzüleceğimiz haberler bunlar. Belki de insanlığı kurtaracak aşıyı gurbetçi Türkler buldu ama Almanya ve Amerika bu buluştan büyük kar elde edecek.
Üniversiteyi Türkiye'de bitiren Prof. Aziz Sancar da Nobel'i ABD'de yaptığı bilimsel çalışmayla kazanmıştı. Bunun gibi daha ne çok örnek var.
Yıllardır beyin göçü yüzünden bilim insanlarımızı, mühendislerimizi, doktorlarımızı yurt dışına kaptırıyoruz. Bu beyin göçünün maddi ve manevi birçok nedeni var. İşte bu nedenleri ortadan kaldırmak için çalışmalıyız. Devletin de zaten bu konuda bazı projeleri var.
Birbirimizi linç etmeyi, kutuplaşmayı bir tarafa bırakalım, birlik olalım ve gençlere ihtiyaç duydukları imkanları sunalım.

Atatürk şimdi Fenerbahçeli oldu
Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu yıllardır tartışılıyor. Galatasaraylılar, Ali Sami Yen'in, 1914 yılında binbaşı rütbesindeki Mustafa Kemal'i Galatasaray'ın Rumenlerle yapacağı bir maça davet ettiğini, Atatürk'ün de yolladığı mektupta "Davet mektubunuzu ancak dün sabah aldım. Fakat ben o gün doğrudan gidip maçı izledim" yazmasını örnek gösteriyorlar. Fenerliler ise daha çok örnek sunuyor:
■ Atatürk 3.5.1918 tarihinde Fenerbahçe kulübünü ziyaret edip, hatıra defterine kulüple ilgili düşüncelerini yazdı.
■ Atatürk 1925'te Bursa'da, Muhafızgücü Bursalı futbolcular karması ile FB'nin B takımının maçını izledi.
■ Atatürk 1927'de Fenerbahçe'nin Yaz Balosu'na katıldı.
■ 1928 yılının Haziran ayında Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nda, Şükrü Saraçoğlu'na Galatasaraylı konuklarını gösterip "Bak onlar altı kişi. Fenerbahçeli olarak burada bir sen, bir de ben varız. Bunlar 6-2 bizden üstünler. Aman ayağımızı denk tutalım..." dedi.
■ 10 Ağustos 1928'de Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanan maç 3-3 biter. Akşam Dolmabahçe Sarayı'ndaki yemekte Atatürk, Galatasaray Kulübü Başkanı Necmettin Sadak'a döner ve "Bugünkü maç ne oldu?" diye sorar. Maçın sonucunu öğrenince de Sabri Toprak ve Vasıf Çınar Beyler'den oluşan iki Fenerbahçeli konuğuna doğru yaklaşıp "Ya öyle mi? Zaten burada da 3-3 berabereyiz" der ve Fenerbahçeli olduğunu ima eder.
■ 6 Haziran 1932'de Fenerbahçe'nin Kuşdili'ndeki ahşap lokali yanınca Atatürk maddi yardımda bulunur. Fenerbahçeliler bunun gibi dokuz olayı örnek gösteriyor. Bu olayların bazıları gerçek, bazıları da rivayet kabul ediliyor.
Dün Fenerbahçe Kulübü, vefatının 82'nci yıldönümünde Atatürk'ün müzedeki balmumu heykelini Ülker Stadyumu'nda saha ortasına koyarak saygı zinciri oluşturdu. Heykeli stadyuma getirmeyi akıl eden FB yönetimi oldu ve ortaya Atatürk dün Ülker Stadyumu'nu ziyaret etmiş gibi bu güzel fotoğraf çıktı ortaya. Tarihini, geçmişini ne kadar sahiplenirsen o kadar senindir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA