Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Neden otobüsün çarpmasını bekliyoruz?

GQ dergisi tarafından 'Yılın İkonu' seçilen ABD'li oyuncu George Clooney röportajında, kötü günlerinde yanında olan 14 arkadaşına 1'er milyon dolar verdiğini söyledi. Bu olay daha önce de gündeme gelmişti ama ilham verici bir öykü.
59 yaşındaki aktör, sağlam dostları olduğunu şöyle anlatıyor: "Parasız kaldığımda kanepelerinde uyudum. Beş parasız kaldığımda bana borç verdiler. Yıllar boyunca yardıma ihtiyacım olduğunda bana yardım ettiler… Sahip olduğum tek şey, 35 yıl boyunca bana şu ya da bu şekilde yardım etmiş olan adamlardı."

SEVGİMİZİ HEP GÖSTERELİM
"Onlarsız şimdi sahip olduklarımın hiçbirinin olmayacağını düşündüm" diyen Clooney, "Bana bir otobüs çarparsa hepsinin vasiyetimin içinde olacağını düşündüm. Sonra neden otobüs çarpmasını bekliyorum ki dedim" diyerek arkadaşlarına nakit para verdiğini söyledi. Clooney 14 arkadaşına 1'er milyon doları 2013 yılında dağıttı.
Sevgili Clooney, bir ara sosyal medyada linç edilirken sana Twitter'dan destek olmuştum. Kötü günlerinde de filmlerini korsandan değil sinemadan izlemiştim. Beni de unutmazsın umarım…
Şaka bir yana Clooney gibi dostlarınız hayattayken onlara jest yapmak, onurlandırmak iyi fikir. Örneğin köşe yazarları genelde, dostlarını, değer verdikleri insanları hayata veda ettikten sonra hatırlayıp onlar hakkında harika yazılar yazıyorlar. Keşke hayattayken o yazıları okusalar. Neden otobüsün çarpmasını bekliyoruz? Sevdiklerimize onlara ne kadar çok değer verdiğimizi hep gösterelim.

Yabancı 'istemezükçüler'
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile 'Türkiye'nin agresif eylemleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tavrını değiştirmeye ikna etme gerekliliği hakkında' konuştuklarını açıkladı. Artık amaçlarını direkt söylemeye başladılar!
Kıbrıs'ta Maraş'ı açıyoruz, Birleşmiş Milletler'den "Derin endişe duyduk" diye açıklaması geliyor. Doğu Akdeniz'de doğal gaz arıyoruz; Yunanistan, Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği "Gelişmelerden kaygılıyız" diyor.
Libya ile 'münhasır ekonomik bölge' sınırları çiziyoruz, yine birçok ülke endişeleniyor. Azerbaycan'a destek oluyoruz, ABD ve AB kaygılanıyor. İçerideki 'istemezükçüler'e ne çok benziyorlar değil mi? Batı ülkeleri ne zaman "Kaygılıyız, endişeliyiz" diyorlarsa, hükümetimiz ülkenin çıkarlarını koruyor demektir.

Zengine pandemi vergisi!
Arjantin hükümeti, Covid- 19'dan etkilenen ailelere yardım finansmanı sağlamak amacıyla, 2.5 milyon dolardan fazla servete sahip vatandaşlarından 'servet vergisi' alacak. Hükümetin desteklediği yasa teklifine göre; 2.5 milyon dolardan fazla servete sahip olan yaklaşık 12 bin kişi yüzde 2 oranında sabit vergi ödeyecek. Servet arttıkça vergi oranı da artacak.
Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de bazı zenginler pandemi sürecinde servetlerine servet kattılar ya da birikimlerini döviz ve altında tuttukları için salgının yarattığı ekonomik daralmayı az hasarla atlattılar. Diğer tarafta ise birçok insan işsiz kaldı, kazancı azaldı. Türkiye, yatırım ve istihdam artsın diye OECD ülkeleri arasında gelir ve sermaye kazançları üzerinden en az vergi alan ülkeler arasında yer alıyor.

ZOR GÜNLER...
Ülkemizde 2019 yılında toplanan 673.3 milyar lira verginin yüzde 63'ünün çoğu ÖTV, KDV olmak üzere yapılan her harcamada kesilen dolaylı vergilerden oluşturuyor.
Pandemi gibi zor süreçlerde her şeyi devletten beklemeyelim. Arjantin'in yaptığını biz de yapalım. Toplanacak ekstra yüzde 2 vergi, zenginlere hiç dokunmaz ama elde edilen vergi geliri zor durumdaki vatandaşlarımıza biraz nefes aldırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA