Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TUBA KALÇIK İLE GÜNDEME DAİR TUBA KALÇIK

‘İşimizi, sabah din bilimci öğlen yer bilimci Prof’tan öğrenecek değiliz’

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ekranda birbiri ardına yayınlanmaya başlayan, dini ve ahlaki değerleri hiçe sayıp hedef alan dizilere geçit verilmeyeceğini açıkladı

Biliyorsunuz RTÜK, sporda şiddetle mücadele için önemli kararlara imza atmıştı. Bu hafta da hem bu konuyu hem de gündemdeki diğer konuları konuşmak için RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'i aradım...
Sporda şiddetin kabul edilemeyeceğini söyleyen Şahin, şöyle devam etti:
"Şiddeti ortaya koyan kim olursa olsun karşısında olmalıyız. Şiddet uygulayan kim olursa olsun millet olarak topyekûn tepkiye maruz bırakmalıyız. Özellikle bazı medya organlarında yer bulan, ne insanlık değerleriyle ne de yayıncılık ilkeleriyle bağdaşan, sınırları aşan kalitesiz programlara yasalar çerçevesinde sınır koymak kaçınılmaz. Sezon başından itibaren spor yayınları konusunda yapıcı uyarılarda bulunmuştur. Ama bu ikazların dikkate alınmadığının görülmesi üzerine spor yayınlarına yönelik bağlayıcı nitelikte ilke kararı alınması gerekliliği zorunlu olmuştur."




AKIL TUTULMASI
Son günlerin en tartışmalı platformu TikTok'u sorduğumda ise şunları söyledi Şahin:
"Son dönemde akıl almaz paylaşımlar, ahlaki olmayan videolar, akıl tutulması yaşatıyor. Mutlaka denetim mekanizması şart. Nasıl biz radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyip denetliyorsak, sosyal medya mecraları da bir yapıyla düzenlenmelidir. Sosyal medya platformlarını teknik olarak denetleyen, bizim de birçok alanda başarılı işbirliklerimiz olan tecrübeli kurulumuz BTK var. Ayıca TBMM Dijital Mecralar Komisyonu bu konularda çok hassas. Yeni yılın ilk ayında TBMM'de komisyon başkanımızın çağrısı ile geniş kapsamlı bir toplantı yapacağız."
RTÜK Başkanı'na bir diğer sorum ise çok tartışma yaratan 'Kızıl Goncalar' dizisi oldu. "Bizim dramatik yapımlar dediğimiz dizilerle ya da yapımcılarla sorunumuz yok" diyen Şahin sözlerine şöyle devam etti:
"Ancak son dönemde dizi filmler değerlerimizi ayaklar altına alan konu ve görüntülerle radarımıza girdi. 'Kızıl Goncalar' için şikâyet kanallarımıza binlerce vatandaş bildirimi geldi. Halkımızın görüşleri, eleştirileri bizim için çok önemli. Bu dizide yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede halkımızın büyük bir kesimine hakaretler var."



RTÜK Başkanı Şahin, Prof. Dr. Celal Şengör'ün kuruma yönelik yaptığı eleştirilerle ilgili ise şunları söyledi:
"Bakın, adının önünde prof yazan bazı kişiler, ekranlarda boy göstererek, utanmadan RTÜK'ü, bahse konu dizi üzerinden ve kendi yayın ihlalleri nedeniyle aldıkları cezalar sebebiyle hedef gösteriyor. O isminin başında prof olan arkadaş kendi işine baksın. Uzmanlık alanındaki konularda ahkam kessin. Bıraksın da biz de işimizi yapalım. Yalan yanlış yüce dinimize ve kutsallarımıza saldırmış olduğu programın yaptırım kararının yargıdan döndüğü yaygarası ile kamuoyunu yanıltmayı ve halkımıza yalan söylemeyi bıraksın. Yargı süreci devam ediyor. Konu yargıda, takibimizde. İstinaf ve Danıştay süreçleri var. Kusura bakmasın ama işimizi, o ve onun gibi sabah din bilimci, öğleden sonra yer bilimci, akşam programlarında da güvenlik bilimci proflardan öğrenecek değiliz. 'Kızıl Goncalar' dizisi için neymiş birkaç şikâyet varmış, RTÜK abartıyormuş. Çağrı merkezine gelen 31 binin üzerinde şikâyet var. Hepsi TC kimlik numaraları alınarak yapılan şikayetler. Sosyal medyadaki gibi sahte isimler veya kişiler değil şikâyet eden vatandaşlar. Hiç kimsenin İslam'a ve Müslümanlara hakaret etmesine, eleştiri sınırları ötesinde hayali senaryolarla saldırmasına müsaade etmeyiz, etmedik de. Dün yapılan üst kurul toplantımızda söz konusu diziyi inceledik. Açık yasa ihlalini gördük. Gerekli yaptırım uygulandı."




'YAYINCILIK İLKESİ İHLALLERİNİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ'
Son olarak da Şahin'e kurumuna yönelik sansürcü eleştirileri yapıldığını ve buna dair ne düşündüğünü sordum. Şahin, şunları söyledi:
"Tırnak içinde 'Sansürcü RTÜK' diyenlere artık gülüyorum. Çünkü sansürün tanımını bile bilmiyorlar. Sansür bir yayının yayın öncesi denetimidir. RTÜK, yayınlanmayan hiçbir şeyi önceden görmez. Ceza verince sansürcü, vermeyince RTÜK ne iş yapar? Kararlarımız yargıya da açıktır. Fütursuzlukta, bayağılıkta "Tam gaz" giden birileri var. Akıllarına esiyor, millet iradesiyle dalga geçmeye çalışıyorlar, akıllarına esiyor, küfrediyorlar. Sizin millet, devlet büyüklerimize hakaret etme hakkınız olamaz. Aklınızı başınıza alın. Yaptığınız yayıncılık ilkesi ihlallerini görmezden gelemeyiz. Millet RTÜK'ten layıkıyla vazifesini yapmasını bekliyor. Gelen tepkilere duyarsız değiliz. Yaptığınız her yanlışta gözümüz üzerinizde, bunu böyle bilin."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA