Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YKS’ye 15 gün kala...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 27-28 Haziran'da uygulanacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, her anlamda normalleşme sürecinin başlaması ile üniversite tercih süreci, kayıt dönemi ve akabinde eğitim-öğretim dönemi uygulamaları göz önüne alınarak bu kararın verildiğini belirtti. Sınav tarihleriyle ilgili yapılan zorunlu değişiklikler nedeniyle öğrencilerde artan kaygılar uzmanların ve ailelerin öğrenciyi desteklemek için bu maratonda ele alacağı ilk başlık. YKS konusunu Mektebim Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Tuba Kıncak ile değerlendirdik.
Yakın zamanda ise ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Halis Aygün sosyal medya hesaplarından "Salgın döneminde YKS nasıl yapılacak?" başlıklı bir video paylaştı. İlk olarak videoda 188 sınav merkezi ve yaklaşık 2 milyon 500 bin aday bilgisi dikkat çekiyor. Salgın önlemleri kapsamında ise sınav salonlarının havalandırılacağı, sosyal mesafenin korunacağı ifade ediliyor. Bahçede yalnızca adaylar ve görevliler olacak. Adaylara ÖSYM tarafından maske ve dezenfektan verilecek.
Güncel YKS kılavuzunda yer alan bilgiler doğrultusunda adaylar için diğer yıllara göre avantaj olabilecek değişiklikler de var. Adaylar 12'nci sınıfın yalnızca 1. dönem konularından sınavda sorumlu olacaklar. YKS sınavının ilk aşaması olan TYT oturumunun sınav süresi 30 dakika artırıldı. Ayrıca, lisans tercihi yapabilmek için baraj puanı 180'den 170'e çekildi. 28 Temmuz'da sonuçlar açıklanacak.
Her yıl uygulanan 15 dakika kuralları bu yıl da geçerli. Sınav Giriş Belgesi ÖSYM sitesinden alınacak. Çıktı renkli ve siyah beyaz olabilir, fotoğrafın net olması önemli.
Yapılan değişiklikler değerlendirildiğinde TYT süresinin 165 dakika olması sayesinde soru başına düşen zaman 1.375 dakikaya çıktı. Adayların artırılan 30 dakikayı kullanması ve denemeleri bu süreyi hesaplayarak çözmeleri sınava hazırlık için önemli. AYT'de ise sürede bir değişiklik yok. Öğrenci iki test çözmekte ve her soru için 2.25 dakika zaman ayırabilmekte. Adaylara şunu önermekte fayda var, üçüncü testi de çözebiliyorlarsa çözmeli ve ellerinde bir puan alternatifi bulundurmalılar.
Son olarak Yabancı Dil Testinde de bir değişiklik bulunmamakta.

Zamanı doğru yönetmek
Peki, adaylar sınava bu kadar az zaman kala neler yapmalılar? Öncelikle gerçek sınav saatini temel alarak olabildiğince sık deneme çözmeye devam etmeliler. Sınava 1-2 gün kala hatırlatma notları varsa gözden geçirebilirler. Stres oluşturabilecek veya yorucu olabilecek aktivitelerden uzak durmalılar.
Sınavdan önceki akşam, ağır yemeklerden kaçınmalı. Yakınlarımızla sohbet etmek, desteklerini kabul etmek yararlı olacak. Sınav sabahı kahvaltı yapmalı, sınava götüreceğiniz Sınav Giriş Belgeniz ve geçerli kimlik kartı veya belgenizi kontrol etmelisiniz.
Sınav anı kaygınız olabilir bu gayet normal. Kendinize telkinlerde bulunabilirsiniz. "Yapmam gereken hazırlığı yaptım, heyecanlanıyorum ama paniklemeyeceğim ve birazdan geçecek." Ayrıca kitapçığınıza da göz atabilirsiniz. Sınava her zaman nasıl başlıyorsanız, aynı şekilde başlamak önemli. Her soruya şans tanımalısınız. Bir soruda zorlanıyorsanız vakit kaybetmeden başka bir soruya yönelebilirsiniz. Sınav sonrasıyla ilgili sınava girmeden olumlu düşünceler üretin. Başarmanız durumundaki senaryoları hayal edin. Sınava pozitif ruh haliyle girmenize katkı sağlayacak.
2020 YKS'de yolunuz açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA