Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Covid-19 daha çok ateşle kendini gösteriyor

Bilim adamları Covid- 19’un nasıl başladığını ve ilerlediğini anlamak için belirtilerin ortaya çıkma sırasını araştırdı. Buna göre virüs daha çok ateşle kendisini gösteriyor

Belirtilerden yola çıkarak Covid- 19'u teşhis etmek pek kolay değil. Grip, soğuk algınlığı ve alerjilerle benzeşen belirtiler, test yapılmadan teşhisi neredeyse imkânsız hale getiriyor. Tabii bir de hiç belirti yaşamayanlar var. Belirtiler böylesine kafa karıştırıcıyken, test yaptırmadan Covid-19'a yakalandığınızı anlamanın bir yolu olabilir mi? Belirtilerin ortaya çıkış sırası bu konuda bir ipucu olabilir.

SEMPTOMLAR ANALİZ EDİLDİ
Amerika'da Güney Kaliforniya Üniversitesi araştırma ekibi Covid- 19'un nasıl başladığını ve ilerlediğini anlamak için belirtilerin ortaya çıkma sırasını bulmaya çalıştı. Yapılan çalışma, Frontiers in Public Health dergisinde yayımlandı. Buna göre Covid-19'un ateş ile başlaması daha olası. Araştırmacılar, belirtilerin ortaya çıkış sırasının hastalara ve doktorlara Covid-19'u diğer solunum yolu hastalıklarından daha hızlı ayırt etmelerine yardımcı olacağını varsayarak Çin'deki 55 binden fazla Covid-19 vakasına ait Dünya Sağlık Örgütü'nde toplanan verileri ve Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından toplanan binden fazla vakanın verilerini kullandı. 16-24 Şubat tarihleri arasındaki doğrulanmış vakalara ait toplanan tüm verilerde vakaların semptomları analiz edildi. Semptomların Covid-19'daki ilerlemesi, hastalıkların farklı şekilde ortaya çıkıp çıkmadığını gözlemlemek için Sars ve Mers gibi diğer solunum yolu hastalıkları ile karşılaştırıldı. Elde edilen ilk sonuç, influenzanın öksürükle başladığı, Covid-19'un da diğer koronavirüslerle ilişkili hastalıklar gibi ateşle başladığı yönünde oldu. Ancak Covid-19'un gastrointestinal belirtilerin sırasına göre Sars ve Mers'ten farklı olduğu görüldü. Her ne kadar elde edilen bu sonuç kanıtlanamamış olsa da, halka açık alanlara girişte yapılan ateş ölçümü uygulamasını destekliyor.

İSHAL OLMA İHTİMALİ DÜŞÜK
Bu çalışmanın sonuçlarına göre Covid-19 ile enfekte olan birinin yaşayacağı ilk belirti büyük olasılıkla yüksek ateş; ardından öksürük, bulantı- kusma ve ishal. Covid-19'da ilk belirti olarak ishal ve bulantı-kusma görülmesi ihtimali ortaya çıkan modele göre oldukça düşük. Ayrıca bulantı ve kusmanın çok büyük oranda ishalden önce başladığı öngörülüyor.

EK BELİRTİLER GÖRÜLDÜ
Vakaların şiddetine göre de belirtileri inceleyen araştırmacılar, şiddetli ya da hafif seyreden vakalarda sıralamanın değişmediğini gördü. Ek belirtiler de bu sırayı değiştirmedi. Covid-19 için tahmin edilen olası belirtiler, sıralamada ilk iki belirti yer değiştirirse influenza, son iki belirti yer değiştirirse de Sars ve Mers ile aynı.

SIRASINA DEĞİL BELİRTİYE DİKKAT EDİN
Bulaşıcı hastalıklar uzmanlarına göre çalışma ilginç ancak evrensel değil. Bunun nedenleri arasında bazı hastalarda ateşin görülmemesi ve hastaların, hatırlama önyargısı sorunu nedeniyle semptomların sıralamasını karıştırma ihtimalleri gösterildi. Uzmanlara göre belirti sıralaması yerine, Covid-19 ile bağlantılı olabilecek herhangi bir belirtiye dikkat etmek önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA