Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Covid-19 tedavileri aksattı

Pandemi sürecinde ‘Zorunlu olmadıkça hastaneye gitmeyin’ uyarısı yaptık. Bazı hastalıklara karşı riskli durumda olanlar da koronavirüs korkusuyla düzenli taramalarını ihmal etti. Yapılan araştırmalar, birçok kişinin erken teşhis ve tedavi şansını kaçırdığını ortaya çıkardı

Covid-19 salgını hayatımıza girdiğinde sağlık alanında bir kaos oluştu. Bazı hastaneler sadece Covid- 19 vakalarına bakan pandemi hastanelerine dönüştü ve birçok poliklinik ya bir süreliğine kapandı ya da taşındı.

KONTROL SAYISI AZALDI
Bu süreçte 'Zorunlu olmadıkça hastaneye gitmeyin' uyarısını sık sık yineledik. Tabii bu uyarı koronavirüs korkusuyla birleşince durum biraz kontrolden çıktı. Tıbbi bakım alması gerekenler de hastaneye gitmemeye, kontrollerini ve tedavilerini aksatmaya başladı. Bu bir noktaya kadar anlaşılır bir durum ancak bazı hastalıklara karşı riskli durumda olanların düzenli sağlık taramalarından geçmesi de çok önemli. Prevention, HealthyWoman ve GCI Health, 3 bin kadın üzerinde pandemi sırasında sağlık hizmetlerine ulaşım isteği konusunda bir anket yaptı. Ankete katılan kadınların yüzde 57'si Mart ayından bu yana en az bir kez sağlık hizmeti aldıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 14'ü bu süreçte salgın konusunda endişeli olduğu için randevusunu iptal etti ve yüzde 18'inin randevuları ise kurumlarca iptal edildi. Kadınlar üzerinde yapılan bu anketten çıkan sonuçlar aslında pek de iç açıcı değil. Çünkü pandemi olsun ya da olmasın, hayatı tehdit eden hastalıklar için düzenli olarak kontrole giden kadınların sayısı oldukça az. Bu ankette, kadınların sadece yüzde 24'ünün düzenli olarak mamografi çektirdiği, yüzde 18'inin rahim ağzı kanseri kontrolü yaptırdığı, yüzde 20'sinin kalp hastalıklarına karşı kontrole gittiği ve yüzde 13'ünün cilt kanseri için tarandığı sonucu ortaya çıktı.

ERKEN TEŞHİS
ÇOK ÖNEMLİ
ÖZELLİKLE ailede görülen hastalıklara karşı belli bir yaşın üzerindekilerin düzenli olarak önleyici bakım hizmeti almaları hayati önem taşır. Erken teşhis, hem hastalığın ilerlemesini önler hem de tedaviyi kolaylaştırır. Ancak erken teşhis için yapılması gereken düzenli hastane ziyaretleri Covid-19 salgını hayatımıza girmeden önce de düşüktü. Pandemi, hem rutin kontrollerin hem de mevcut hastalık tedavilerinin aksamasına neden oldu. Farklı bir açıdan bakarsak bu şu anlama geliyor: Mart ayından bu yana hastalığın ilerleyebileceği yedi ayı oldu. Bazı araştırmalar, salgının ilk aylarında potansiyel olarak tedavi edilebilir kanserlerin büyük oranda kaçırılmış olabileceğini gösteriyor. Amerika'da 190'dan fazla hastanede yapılan bir çalışmaya göre, karantina uygulamaları başladığında meme, kolon ve rahim ağzı kanseri için yapılan taramalar yüzde 94 oranında düştü. Ağustos ayında Oncology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ise Mart ve Nisan aylarında teşhis edilen yeni kanser vakaları yüze 46 azaldı. Bu oranlar artık daha az kişinin kanser olduğu anlamına gelmiyor, daha fazla kişinin erken teşhis ve tedavi şansını kaçırdığı anlamına geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA